Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

256

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София


Конкурсът „Фасада на годината“ привлича вниманието на много професионалисти в строителния бранш. В края на миналата година за 18-ти път „Баумит България“ представи най-красивите фасади в страната ни, изградени с материали на марката за периода 2022-2023г. Над сто обекта в шест категории бяха оценени от професионално жури.

Номинираните фасади бяха определени не само за българския конкурс, но и за международното състезание Baumit Life Challenge. Както и в предходните години, 13 независими експерти, между които председателят на предишното издание на “Фасада на годината“ – арх. Радомир Серафимов, оценяват над 300 проекта, представени от цяла Европа, включително и България. В Life Challenge 2024 са определени 36 финалисти, като най-добрите 6 фасади от всяка категория участват във финала, където журито ще избере победителите.

Освен експертните оценки, конкурсът Life Challenge на Baumit насърчава общественото участие чрез открито онлайн гласуване. Около два месеца преди церемонията по връчване на наградите, всеки имаше възможност да гласува за своите любими фасади.

Два обекта от нашата страна имат повод за гордост. Единият е Къща „Плочата“ в Плевен с проектанти арх. Румен Шекеров и арх. Стефан Шекеров от „М-2 Инвест“ ООД. Изпълнител  е „Ем енд Джи 17“ ООД. Обектът спечели първо място в категория "Еднофамилни къщи" в конкурса на „Баумит България“, а сега е номиниран за международното състезание. Освен това къща „Плочата" спечели вота на публиката на европейско ниво в категория "Еднофамилни къщи". Фасадата на обекта е изградена с Баумит ИТИС Про с крайни покрития НанопорТоп и ПураТоп в актуалните цветове 0019 и 0881.

Вторият обект, включен в късата листа на Life Challenge, е един от бележитите паметници на културата в страната ни – сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София. Проектанти са арх. Милена Крачанова, Аглика Икономова, инж. Марин Вълчев и Росен Йовчев, инвеститор е Българска академия на науките, а изпълнителят е „Сдружение ЕМ Билдинг 2020“. Обектът беше класиран на първо място в българския конкурс в категория "Реновиране на исторически сгради", а сега се бори за международна оценка. Използваните Баумит материали за реновацията на сградата са шпакловъчни смеси МултиУайт и МултиРенова, крайни покрития ПураТоп И МозаикТоп. Използваната боя за външно приложение е ПураКолор в цветове в цветове 0214, 0213 и 0019.

Награждаването в Baumit Life Challenge ще се проведе на 23 май в Любляна, Словения. Организаторите канят архитекти, инвеститори и партньори от всички държави, в които Baumit има представителство, за да презентират своите най-изключителни фасади. Вижте още за конкурса тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница