За организацията на процеса при зидането с блокчетата от клетъчен бетон разказа инж. Бойко Пенев на семинар в София, организиран от Ксела България.

 

 

 

Зидането на стени от блокчета YTONG е много по-лесно и бързо от традиционното поради големите размери на блокчетата, ниското им обемно тегло, прецизната им геометрия и отличната им обработваемост. За организацията на процеса при зидането с блокчетата от клетъчен бетон, за разходните норми и основни правила за изпълнение разказа инж. Пенев по време на безплатния семинар на Ксела България за енергийна ефективност и организация на строителството на 15 април.  

 

 

Норма време и норма изработка означава да планираме времево и финансово, като е важно да има пълно описание на предпоставките, при които те са определени, каза инж. Пенев.

 

 

 

 

От тази година оптимизираме видовете клетъчен бетон YTONG /продуктите в червено на таблицата/ и от това не страда звукоизолацията, защото YTONG extra*, YTONG B2.5, D440 и YTONG B5, D700 имат ниска плътност и маса, но са с голяма дебелина. Те защитават от шум в 90% от случаите, каза инж. Пенев и отбеляза, че единствено на най-шумните места в столицата например, като Орлов мост или Сточна гара ще се наложи да се увеличи дебелината на стените. 

 

 

Съветът на инж. Пенев е преградните стени да се изграждат с блокове с дебелина от 15 см нагоре и в никакъв случай с блокове от 10 см. Последните могат да се използват за довършителни работи на малки помещения. Масово се правят санитарни помещения с тази дебелина и това е причината да се появяват пукнатини, подчерта той.

 

 

Много често по време на работа не се прави очертавате на зидариите според работните чертежи, а това е особено важно и най-вече в пространства, които се използват често. Необходимо е поставянето на предвидените по проект стоманени връзки между зидарията и елементите на носещата конструкция, както и запълването на фугите, което има голямо значение при евентуално земетресение.

 

 

 

 

Инструментите за зидане са изключително важни, каза инж. Бойко Пенев и подчерта, че качество не може да се очаква, ако не се използват правилните за целта. Той даде пример с група строители на мол, които работели с маламашка със счупена дръжка и спукана кофа.

 

Основните инструменти за работа с блокчетата YTONG са бангиц за рязане, който гарантира точност, плюс още три базови инструмента: зидарска лопатка с назъбен край, гумен чук /а не тесла/ и ренде за изстъргване на неравностите.  

 

 

За всеки вид работа и материал в Ксела България могат да кажат каква е нормата време и да направят пълна сметка. Само скоростта на изпълнение не бива да е самоцел, каза инж. Пенев.

 

 

 

 

 

 

 

 

Маркировката отличава различните видове блокчета. Върху някои от тях се правят ивици и така веднага се разбира с какъв материал е работено.

 

 

Добавянето на цимент в лепилото намалява неговата якост и това не се препоръчва, каза в края на презентацията си инж. Бойко Пенев. 

 

 

 

 

За енергийните характеристики на сградната обвивка на нискоетажни жилищни сгради, за измененията на Наредба 7 от ноември 2015 година и за техническите решения с YTONG и Multipor  разказа д-р инж. арх. Петър Николовски.

 

 

Акценти в моята презентация са нормативните промени по отношение на енергийната ефективност, енергийните характеристики на сградите по отношение на конструкции и материали, както и информация относно прилагането на продуктите на Ксела България - YTONG и Multipor, които са съвременни материал с много качествени стойности", каза за citybuild.bg Николовски.

 

 

 

 

 

На системите за оценка на сградите в контекста на устойчивото развитие и критериите за избор на строителни материали обърна внимание в своята презентация доц. д-р инж. Румяна Захариева. Тя каза със съжаление, че проблемът с климатичните промени е повдигнат много отдавна, но малко се работи по него, независимо от приетите документи в глобален план. 

 

 

 

 

 

 

Захариева разказа за различните системи за сертифициране на пасивни сгради, като най-известните: английската BREEAM, американската LEED и немската DGNB. Тя направи сравнение между тях, като даде примери за различията в системите - например в системата LEED има образователен елемент /правят се информационни табла и дни на отворените врати в сертифицирани сгради/, оценяват се и градоустройствени решения като цяло. При немската система пък има и икономически показатели.

 

 

Не трябва да мислим, че нас такива показатели не могат да бъдат въведени, защото имаме нормативни изисквания, които отговарят на същите цели като целите на тези системи за сертифициране, каза Захариева и даде пример с изискванията за управление на строителните отпадъци. 

 

 

За устойчивостта е важно използването на леки материали като тези на Ксела България, каза доц. д-р инж. Румяна Захариева и добави, че газобетонните блокчета YTONG стоят добре в таблицата за енергоемкост, която е много важен момент в изискванията за устойчивост. 

 

 

Снимки: citybuild.bg