Арх. Павел Янев разказва какво е да работиш „на терен“.

Ще се опитам да ви разкажа за моя опит с продуктите Ytong локове от автоклавен клетъчен бетон - бел. ред.). Смея да твърдя, че вече съм успял да се възползвам от повечето им предимства и държа да запозная хората, на които предстои да строят нов дом. Искам да разчитам на добра топлоизолация и къща, защитена от пожар, построена с екологичен материал. Също така държа на енергийната ефективност на всяка сграда, която строя, както и на мразоустойчивост на материалите, които ползвам. Доволен съм, че всички тези качества, както и шумоизолацията и лесната обработваемост, откривам в Ytong", казва арх. Павел Янев, който през октомври миналата година беше отличен с наградата „Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция  2019-2020" за своя проект SVP House по време на European Property Awards 2019.

 

 

Днес ще ви срещна с едно от последните си предизвикателства, което успях да преодолея благодарение на лесната обработваемост и едновременно якост на материалите Ytong - къща с кодово име "H9". Tя е разположена на границата, където планината среща града, с есенция на новото разбиране на градския човек за комфорт и лукс без показност", казва арх. Янев.

 

 

Сезонът, в който започна този проект, е късна есен, а всеки архитект и строител знае, че тогава започват влажните студени и не особено приятни месеци за мръсна работа, като изграждане на нови стени и инсталации. Проектът трябваше да започне своето изпълнение бързо и да се търсят решения, които да удовлетворяват срока и капризите на времето. Всички вътрешни преградни стени на къщата трябваше да бъдат изградени в крайно минимален срок с максимално възможно качество! С тези изисквания за материали - бързо, (почти) перфектно и влагоустойчиво, се справих благодарение на единственото за мен възможно решение за изпълнението на стените - Ytong", казва арх. Янев.

 

Той организира среща в завода на XELLA, чиято водеща марка са блоковете от бетон, за да разбере дали може да ползва някое от решенията им за преградни стени. Там минава през всички фази на производствения цикъл и остава приятно изненадан от видяното. Продуктовият ръководител обяснява в детайли всичко за материала - в какви ситуации, кога и как да го използват. Според арх. Янев заводът работи „като смазан швейцарски часовник" и е готов да обслужи всички поети поръчки навреме и да удовлетвори многобройните изисквания на своите клиенти.

 

 

Екипът на ALL in STUDIO е убеден, че материалът Ytong ще е идеален за конкретната ситуация и  отговаря на основното изискване - да се реди бързо и да е с перфектна геометрия преди полагане на стенните облицовки. Камионът идва още на другия ден и строителите се заемат бързо с изпълнението на задачата за по-малко от 10 часа. Това доказва, че е избран точният материал и продукт и може да се разчита на него за изпълнението на останалите стени в проекта. Обектът е изпълнен в срок - въпреки старта в зимен сезон и въпреки многобройните трудности. Обитателите му се радват на перфектна шумоизолация, а мебелната фирма за пръв път не връща облицовъчни панели за преработка и изправяне.

 

 

Основното препятствие при изграждането на къщата и изпълнението на интериора е, че се влиза да се работи "на терен" в заварена ситуация, в която някой преди това е изградил частично някои от стените и инсталациите. Жертвани са голяма част от вече изградените стени, оставени са само носещите конструктивни елементи.

 

Основен принцип и почерк в работата на архитектите е да обработват стените в едно пространство с материал, различен от просто мазилка и боя. Експериментират с различни ламперии, текстили, фурнири, зелени стени, огледала, камъни и пр. Тези решения изискват правилна геометрия и стени, прави от горе до долу, с прецизни размери и минимални отклонения. „Ето тук отново прибягваме до блоковете Ytong, защото разчитам на лесната им обработваемост и същевременно точност на изпълнението. В противен случай всяко изменение на стената води до кривини и нарушения на облицовъчните материали след това", обяснява арх. Павел Янев.

 

Успоредно с тези претенции на проекта се търси и задължителната шумоизолация между помещенията, която се счита за стандарт при проектите, които изпълнява ALL IN STUDIO. Дневната е най-голямото пространство в къщата и се характеризира с високи тавани, които създават ехо, а също и бързо изстудяване на помещението. За да се избегнат нежеланите шумове, както и бързото охлаждане при ниски външни температури, отново се прибягва до Ytong.

 

 

При проектирането е следвано и правилото, че интериорът не трябва да е просто „модерен", а да „остане във времето" дори и след 15-20 години, когато трендовете ще са други. Вижте повече за интериора тук.

 

 

 

 

 

Арх. Павел Янев е роден и израства във Варна. Като дете на строителни инженери той расте, заобиколен от чертежи. След това учи във ВИАС (УАСГ), където още от втората година започва да работи в различни архитектурни студиа, за да придобие опит в реалния живот на сградите. През 2011 година арх. Янев основава собствено архитектурно студио ALL in STUDIO.