СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Административният съд разреши изработването на план за застрояване до плаж Силистар
 Facebook

Административният съд разреши изработването на план за застрояване до плаж Силистар12.10.2018 / 13:42 - CityBuild.bg

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

Административният съд в Бургас остави без разглеждане жалбата на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков срещу решението на общинския съвет в Царево за изработване на подробен устройствен план и план за застрояване на имот край защитения плаж "Силистар". Чолаков каза пред Mediapool, че още не е получил съдебното решение и не се е запознал с него, но ще го обжалва, тъй като не го смята за правилно и правните инструменти за отмяна на общинското решение не са изчерпани.

 

На 24 август Общинският съвет на Царево одобри подробен устройствен план (ПУП) на парцел от 22 хил. метра в района на "Силистар" по предложение на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ). Заради негативните обществени реакции още същия ден премиерът и лидер на партията Бойко Борисов нареди на кмета да не го изпълнява, а след няколко дни - и на областния управител - да го спре.

 

Решението на Общинският съвет на Царево е за изработката на план за застрояване на общински терен - бивши свинарници на ТКЗС. То предвижда "обособяването на две застроителни петна, между които да преминава обслужващ път с широчина 4 м., осигуряващ безпрепятствен достъп до морски плаж "Силистар". Заложена е също така промяна в отреждането на парцела за ниско строителство и да може да се строят там двуетажни вилни сгради.

 

Решението на Общински съвет на Царево е част от процедурата по изработването на ПУП и е с правно основание Закона за устройство на територията. Според този специален закон областният управител не е сред посочените лица, които са оправомощени да оспорват решенията за одобряване на подробните устройствени планове или техните изменения, както и съпътстващите издаването им актове. Решението на Общински съвет Царево е част от процедура по издаване на крайния акт, не представлява индивидуален административен акт и не подлежи на отделно оспорване, поради което е налице основание за прекратяване на делото, казват от Административния съд.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано