СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Алтернативен конкурс за пл. "Света Неделя" провеждат САБ и КАБ
 Facebook

Алтернативен конкурс за пл. "Света Неделя" провеждат САБ и КАБ07.10.2019 / 16:29 - CityBuild.bg

Столична община обаче не подкрепя конкурса, съобщиха за CityBuild.bg от Съюза на архитектите.

 

САБ, Обединение „Сдружени софийски архитекти” и регионална колегия София-град към КАБ са обявили свободен конкурс за КОНЦЕПТУАЛНО АРХИТЕКТУРНО-ГРАДОУСТРОЙСТВЕНО  РЕШЕНИЕ НА  ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ”. Целта е да се предложат широк набор от идеи за комуникационно, функционално и архитектурно-пространствено решение съгласно одобреното от Столична община Планово задание. Участието е свободно за всички български архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Припомняме, че в края на юни бяха определени седемте участника в международния конкурс, на които Столична община изпрати покани да разработят идейни проекти. Очаква се в края на ноември да бъде избран победителят, на който Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на площада.

 

Според председателя на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев, допускането до участие в международния конкурс на само 7 екипа с предварителен подбор до голяма степен предопределя резултатите. Това решение не се харесва на българските архитекти, защото площадът е важно място за столицата и е задължително в конкурса да могат да участват повече хора от гилдията, смята той. Припомняме още, че част от условията в международния конкурс бяха променени именно с тази цел по искане на Камарата на архитектите и лично от нейния председател арх. Борислав Игнатов, който в момента е кандидат за кмет на столицата.  

 

Продължаващото недоволство на част от архитектите обаче е причината да бъде обявен алтернативен конкурс, който е стартирал на 23 август. Крайният срок за представяне на проектите е 25 ноември, журирането е на 26-28 ноември, а обявяването на резултатите – на 29 ноември. Очевидно Столична община няма да ги признае за официални.

 

Двама от членовете на журито в международния конкурс участват и в журито на новия конкурс. Това са арх. Григор Дойчинов (САБ) и арх. Ясен Кьосев (САБ). Останалите членове са арх. Борислав Борисов (САБ), арх. Владимир Дамянов (КАБ), арх. Валентина Василева (КАБ), арх. Емил Сардарев (КАБ), арх. Лидия Лазарова (САБ), арх. Христо Ганчев (САБ) и ланд. арх. Тачо Пеев (САБ).

 

Наградите са 5 000 лева за първа награда, 3 000 лева  за втора и 2 000 лева за трета награда. Повече вижте тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано