СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Архитектон" тази година получи Decor Design
 Facebook

"Архитектон" тази година получи Decor Design18.03.2017 / 17:08 - citybuild.bg

Арх. Емил Бурулянов прие наградата за "Изнесени информационни офиси - соларни дървета - Бургас".

 

 

След като през 2015 година студиото на архитекти Бурулянови създаде соларна пейка, се появиха и соларните дървета на площад "Тройката" в Бургас. Проектът е пилотен както за града, така и за България, поради сложната и флуидна форма на инсталацията. От дърветата може да се зареждат мобилни устройства и инвалидни колички. Те са удобни места за сядане, имат работна площ и ефектно осветление през нощта.  

 

 

Изпълнението на соларната инсталация е поверено на „Техносън" ООД, като инж. Мирослав Димитров е натоварен с ел. връзките, соларните панели, захранването и цялостното функциониране. За конструкцията, сглобките и монтажа са се погрижили Камен Станков, Александър Павлов и арх. Иван Палазов от „Ампера" ООД - специализирана в роботизираното производство на сложни форми и матрици.

 

 

През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели. Част от нея се използва директно за зареждане на свързаните в момента устройства, а останалата част се съхранява в акумулаторния блок. По този начин има възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства посредством USB. Пиковата мощност на соларната инсталация е 1800 вата, а неизползваната енергия се съхранява в акумулаторен блок с капацитет 4,8 киловатчаса. Инсталациите са изградени по проект "ФИЕСТА - Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата", финансиран от програма "Интелигентна енергия - Европа".

 

 

Втората инсталация "слънчеви" дървета до Бургаския свободен университет беше реализирана по проект "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас", който се осъществява с подкрепата на ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.

 

 

 

"Тази награда е изключителна чест за мен, защото конкуренцията е силна и участват прекрасни изтъкнати колеги. Искам да благодаря първо на моето семейство, на моите деца, които прекараха много време под дърветата - това са часове авторски надзор", каза шеговито арх. Емил Бурулянов. Той благодари на всички, допринесли за проекта, и добави: "В началото на седмицата бях поканен като лектор на форум за кариерно развитие с ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас и много се чудех какво да им разкажа, за да провокирам интереса им към нашата професия. Те най-често ме питаха какво е възнаграждението. Според мен моменти като този сега би накарал всеки да стане архитект."

 

 

Председателят на САБ арх. Георги Бакалов връчи отличието на арх. Бурулянов вчера вечерта в Централен дом на архитекта в столицата - статуетка, изработена от скулптора проф. Валентин Старчев, грамота и 2 000 лева, част от които арх. Буруляно дари за Фонд "Архитектон".

 

 

Това може би беше най-трудното журиране за мен заради високото качество на участниците и тяхната равностойност, заяви председателят на журито проф. д-р арх. Жеко Тилев. "Победителят - соларните дървета, са не само креативно решена задача, не само иновативен проект, това е послание към бъдещето. Българската архитектура е длъжник към градския дизайн. С този проект, който журито оценява като явление, се надяваме да поставим началото за една качествена градска среда", каза още той. 

 

 

В конкурса 20 участници се състезаваха с 30 реализирани проекта. Всички те получиха сертификати. Членове на журито бяха проф. арх. Евлоги Цветков, чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев, проф. арх. Константин Бояджиев, арх. Веселин Дуковски, арх. Искра Джахова-Кадинова и арх. Мариана Стоичкова.

 

Номинирани за наградата "Архитектон 2016" бяха още 6 проекта:

 

Ателие Серафимов Архитекти - арх. Радомир Серафимов, за административна сграда към завод "Биовет" в Пещера.  

 

 

 

ВБ Студио - арх. Бойчо Бойчев, за ваканционен комплекс Harmony Suites 4, 5, 6, Слънчев бряг.  

 


 

Creda Studio - арх. Дора Костова, за „Белвю Резидънс" в София. 

 

 

Арх. Валентин Тонев - Медицински център МБАЛ „Уни Хоспитал"-Панагюрище.

 

 

 

STARH - арх. Светослав Станиславов, за Варна Сити Парк

 

 

 

Д-р арх. Анета Славова - търговска сграда на Сима-София. 

 

 

Наградата "Архитектон" е учредена по повод 50-годишнината от създаването на Съюза на архитектите в България. Това е третото издание на конкурса. Първият носител на приза е арх. Ивайло Мишев за "Пречиствателна станция в Сандански". Вторият отличен е арх. Лило Попов за хотелски комплекс Uva Nestum Wine & SPA край Гоце Делчев.

 

 

 

 

 

 

Изложба на участници в конкурса може да видите пред Дома на архитекта на ул. "Кракра" 11. Скоро тя ще бъде допълнена с още проекти и ще бъде изложена и пред Ларгото. САБ води преговори паната, или поне част от тях, да бъдат видяни и в Алжир.

 

Събитието по повод връчването на наградата "Архитектон" беше предшествано сутринта от Балканска конференция "Зелени Балкани", а вечерта преди церемонията в двора на САБ бе открита галерия Space Architecton, която ще бъде място за архитектурни проекти, картини и пластики. Тя е създадена от дизайнера Любомир Вълчев /на снимката долу в средата/ и бизнесмена Пламен Минчев. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg


Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано