СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Архитектурно студио "АДА" получи награда в конкурса ArXellence 2
 Facebook

Архитектурно студио "АДА" получи награда в конкурса ArXellence 201.12.2020 / 11:44 - CityBuild.bg

Отличието е за проекта The Gates of Thessalonica за нов централен бизнес район на западното крайбрежие на Солун.

 

 

Международният архитектурен конкурс, организиран и спонсориран от ALUMIL S.A, достигна финалния си етап на 21 ноември с обявяването на 6 призови и 4 почетни награди, една от които (honorable mention) бе спечелена от колектив на българското архитектурно студио АДА АД, с водещото участие на архитект Иво Пантелеев и архитект Янек Немчев. Мястото е извоювано с проекта The Gates of Thessalonica сред нелеката конкуренция между участници от 90 държави с общо 173 проекта, оценени от взискателно международно жури.

 

 

The Gates of Thessalonica

 

The Gates of Thessalonica

 

Темата за Нов централен бизнес район на западното крайбрежие на Солун на терен от 120 000 м2 зад пристанищната зона на града цели обособяването и интегрирането на многофункционална бизнес структура със съвременна и притегателна визия, целяща да развие максимално потенциала на града и да засили присъствието му в паневропейски мащаб. Предизвикателството на заданието е развитието на разнообразие от функции с обща разгъната площ от 400 000 м2, както и на паркинг за 4 000 леки коли, при запазването на седем исторически сгради, дисперсно разположени върху издължения и тесен терен. Състезанието поднови дискусията за доразвиване и модернизиране на крайбрежието на Солун, като създаде платформа, изпълнена с вдъхновяващи градоустройствени и архитектурни идеи относно преустройството на западната брегова линия чрез иновативен Централен бизнес район.

 

 

Конкурсът е одобрен от Международния съюз на архитектите (UIA) и се проведе в сътрудничество с Комисията за международни конкуренции на UIA (ICC Council). Интересен факт е големият брой на записали се за участие в конкурса - 1 464. Важно е също да се отбележи и изключителното присъствие на България с 49 участия, което я поставя на едно от водещите места по брой участници от една страна. Призовите шест места са за Испания (първа награда), САЩ (втора награда), Нидерландия (трета, пета и шеста награда) и Франция (четвърта награда).

 

Първа награда: The Lodge Competitor, Alejandro Piqueras (ALE Studio), Испания

 

Първа награда: The Lodge Competitor, Alejandro Piqueras (ALE Studio), Испания

 

Този месец предстои on-line церемония по официалното награждаване на отличените проекти, както и издаване на книга, отразяваща подробно конкурса, работата на журито и всички участвали проекти. Публичното им представяне ще се състои догодина, ако приключи пандемията от COVID-19.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild

още от Избрано