СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Архитектът на "Кота 0" в Ню Йорк е поканен да журира конкурса за площад "Св. Неделя"
 Facebook

Архитектът на "Кота 0" в Ню Йорк е поканен да журира конкурса за площад "Св. Неделя"07.03.2013 / 18:47 - citybuild.bg

Кметът на София покани Даниел Либескинд да оглави комисията, на чийто усет и естетика общината ще повери визията за площада.

 

Целта на международния конкурс е да се развие съвременна урбанистична концепция и визия за архитектурно-благоустройственото оформяне на площада, чрез която да се реализира пълноценно архитектурният, функционален и културно-исторически потенциал на площад "Света Неделя".  

 

Арх. Либескинд посочи, че мястото на площад „Св. Неделя" е много важно в историческия център на града. По думите му с конкурса София ще привлече вниманието на света. Градът има голям потенциал и е важно да открием устойчиви идеи за неговото развитие. "Трябва да се възроди историята на града, защото София заема много важно в Европа, бих казал и в света. Ще промотирам столицата ви със страхотната визия на модерен град с древна история", каза американският архитект.

 

Арх. Либескинд идва за втори път в България, но предишното му посещение беше много кратко - по време на "Интерарх" 2012. В София проектантът проведе уъркшоп със студенти от НБУ като част от архитектурно ателие "София - европейска столица на културата 2019". Бъдещите архитекти ще работят предварително върху проекти за обновяването, реконструкцията и адаптацията на архитектурно-градоустройствените обществени пространства в столицата.

 

По време на архитектурната работилница проф. Либескинд даде своите препоръки за техните проекти. Той беше удостоен и с титлата почетен доктор на НБУ. 

 

Световноизвестният Даниел Либескинд е немски архитект от полски произход с много интересна съдба. Сега е американски поданик и живее и работи в Ню Йорк. Той е автор на много сгради. Най-известният му успех е спечелването на конкурса за проект на "Кота нула" в Ню Йорк, на мястото на Световния търговски център. 

 

 

Архитект Даниел Либескинд е признат теоретик и практик на съвременната архитектура, вдъхновител и новатор. „Това, което ме интересува, е създаването на пространство, което никога не е съществувало. Да създадем нещо, което никога не го е имало. Пространство, в което никога не сме влизали, освен с умовете си и с духа си. Мисля, че именно това е в основата на архитектурата", споделя Либескинд.

 

„Студио Даниел Либескинд" реализира едни от най-запомнящите се архитектурни проекти, като залага на оптимизъм, изразяване, радиалност в архитектурата, емоция, противопоставя се на компютърната архитектура и вярва, че уникалните сгради се сътворяват от ръцете. Даниел Либескинд завършва първата си сграда на 52 годишна възраст. Дотогава работи в сферата на архитектурната теория, а критиката определя проектите му като невъзможни за реализация. 

 

Снимка: НБУ

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано