СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Банов: Сечта в Борисова градина е съгласувана с НИНКН
 Facebook

Банов: Сечта в Борисова градина е съгласувана с НИНКН14.03.2018 / 17:22 - CityBuild.bg

Според Дирекция „Поддържане на зелената система" не може да се говори за сеч заради интерес към дървения материал или строеж.

 

Проверка в МК показала, че с писмо от 6 юли 2017 г. в НИНКН е внесена Инвентаризация и експертна оценка на лесопарковата част на Княз Борисовата градина с възложител Столична община, собственик на обекта, като обхватът включва изкуствено залесяване. Предвидено е санитарно почистване с интензивност 10%. Констатацията на НИНКН е, че предложените дейности са част от режимите за опазване на недвижимите културни ценности и са необходими за възобновяване и запазване на лесопарковата част на Борисова градина и изкуственото озеленяване. Министерството на културата е съгласувало със становище тази Инвентаризация и експертна оценка, каза Банов за bTV.

 

Коментарът на министъра е в отговор на публикация във фейсбук на общинския съветник Марта Георгиева, че 527 дървета са „вандалски отсечени“ в столичната Борисова градина в частта ѝ близо до бул. „Драган Цанков“. Георгиева заяви по bTV днес, че сечта „се извършва в паметник на градинско-парковото изкуство без отчетни документи, каквито се изискват по наредбата на СО - няма експертно становище за всяко едно дърво, няма и съгласуване с Министерството на културата, тъй като това е паметник на културата и резерват“.

 

 

„Притеснява ме и че тази сеч е близо до място, в което по проекта за подробен устройствен план (ПУП) се предвижда застрояване – планира се нова сграда – музей "Зелената памет на София, каза общинският съветник. Тя посочи още и че няма указателни табели или каквато и да е информация за гражданите относно сечта. Няма предпазни бариери или някакви ограждения.

 

 

От своя страна директорът на Дирекция „Поддържане на зелената система“ Борис Кишкилов припомни, че още през 2016 г., съгласно разработка на научноизследователския сектор към Лесотехническия университет е изготвена инвентаризация и подробен анализ на състоянието на дървесно-храстовата растителност в парка. Оценката е показала, че общото състояние е влошено. Тя е разгледана от комисията по опазване на околната среда при Столичния общински съвет, а през август миналата година се е преминало към маркиране на дърветата. Маркирането пък е било разгледано от специално създадена междуведомствена комисия. Ясно е посочено, че дърветата трябва да се премахнат, тъй като са опасни, каза той. Според него не може да се говори за сеч заради интерес към дървения материал или строеж.

 

Лесовъдът Альоша Даков посочи, че основната цел е осигуряване на безопасност за посетителите на парка. Втората цел е била да се съхрани биологичното разнообразие, затова са оставени биотопни дървета, макар да са във влошено състояние или сухи, но целта е да има хранителна база за птиците, за да се запази уникалната екосистема на парка. Тези дървета са на достатъчно безопасно разстояние от алеите, увери той.

 

 
още от Новини

още от София