СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ГИС базирана платформа дава достъп до стотици хиляди километри инфраструктура
 Facebook

ГИС базирана платформа дава достъп до стотици хиляди километри инфраструктура14.02.2019 / 14:27 - CityBuild.bg

Работата е във фаза тестване и обучения на потребителите.

 

Министерството на транспорта и изпълнителят на проекта за изграждане на ГИС базирана платформа „Единна информационна точка“ - ЕСРИ България, представиха пред операторите на инфраструктура и представители на администрациите тестова версия на разработката. Дейностите са финансирани от Оперативна програма “Добро управление“.

 

 

Единната информационна точка съдържа географски данни за съществуваща инфраструктура. Тя осигурява възможности за изграждане на електронни съобщителни мрежи с минимални капиталови разходи. Целта е да бъдат намалени и улеснени административните процедури за разполагането на мрежите и да бъде създадена по-добра координация на строителните и ремонтните дейности.

 

Базата данни обхваща пътища, летища, пристанища, жп линии, общински обекти, както и съоръжения и мрежи за производство и разпределение на газ, ток и топлоенергия. Порталът осигурява публичен достъп до електронен регистър за планираните и текущи дейности за разполагане и монтаж на инфраструктура. Базата данни ще предоставя информация за предоставяне на права за съвместно ползване на инфраструктура. Информацията ще съдържа местоположение, обозначено на цифрова карта; вид на физическа инфраструктура; тип съоръжение; начин на ползване и технически характеристики на мрежовия елемент.

 

Единната информационна точка ще предоставя няколко административни услуги и ще даде възможност за подаване на заявления и всички други документи към тях, необходими за издаването на разрешение за изграждане на физическа инфраструктура, както и за своевременно получаване на информация за хода на разглеждането им от компетентните органи.

 

Предстои обучение на представители на операторите, общините и институциите за работа с портала. От 265 общини само около 50 местни администрации са свързани със системата за сигурно електронно връчване, което може да затрудни процеса на първоначално предоставяне на данни в портала и обновяването им.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Избрано