СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Бившият ресторант „Руен” в Асеновград ще стане културен център
 Facebook

Бившият ресторант „Руен” в Асеновград ще стане културен център19.03.2019 / 12:23 - CityBuild.bg

Общината ще съгласува проекта с НИНКН, тъй като сградата попада в групови паметници на културата.

 

В началото на месеца кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов и групата „Станимашка фотографчийница” обсъдиха концепцията за превръщането на част от сградата на познатите на всички асеновградчани хотел „Москва” и ресторант „Руен” в съвременен културен център. Беше решено сградата да бъде обследвана, за да стане ясно какви ремонтни дейности ще бъдат необходими за съхраняването й. Общината ще извърши процедури по съгласуване с Националния институт по недвижимо културно наследство, тъй като сградата попада в групови паметници на културата.

 

 

Ще се извършат административни процедури за присъединяването и на двора към бившия ресторант, който в момента се ползва от общинското предприятие „Инспекторат, паркинги и гаражи”. Представителите от групата „Станимашка фотографчийница”, чието предложение бе включено в инвестиционната програма на Общината, представиха вариант за облагородяването и оползотворяването на дворното пространство като място за открита изложба на експонати, годни за външни климатични условия.

 

Част от етажите на хотел „Руен” ще бъдат пригодени за съхраняване на културни ценности и произведения на изкуството. Цялата вътрешна част на бившия ресторант ще бъде проектирана от специалисти в сферата на галерийното пространство, а фасадата ще бъде запазена в автентичния й вид.

 

Предстои да се извърши обследването, проектирането и след това да се пристъпи към цялостната реконструкция на тази част от сградата и превръщането й в арт център от съвременен тип, в който да се провеждат културни събития, изложби, камерни концерти и други мероприятия.

 

 
още от Новини

още от АРТ