СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Близо 94% от населението на Столична община живее в града
 Facebook

Близо 94% от населението на Столична община живее в града19.02.2021 / 16:21 - CityBuild.bg

Териториите с най-много нови обитатели са южните квартали, в които през последните години се развива усилено жилищно строителство.

 

По данни на НСИ в края на 2019 г. населението на Столичната община (СО) е 1 328 790 души, като близо 94% от населението на общината живее в столичния град. Между 2010 и 2019 г. населението на СО се е увеличило близо със 70 000 души. Нарастването се дължи преди всичко на механичния прираст - хора, които са родени извън столицата, се преместват да живеят в нея. Според разработените от НСИ демографски прогнози, през 2030 г. се очаква населението на Столична община да достигне 1 362 000 души, а през 2050 г. - близо 1 442 000.  

 

През следващите години основното увеличение на населението в Столична община ще се реализира преди всичко в населените места в общината, а не в границите на София град. Прогнозите показват, че населението на София ще нараства до 2028 г., когато се очаква то да достигне 1 250 625 души, след което ще започне трайна тенденция за намаляване.   

 

През 2050 г. се очаква населението на София да бъде близо до това през 2020 г., когато е било 1 242 597 души. Териториите, които привличат най-много нови обитатели, са южните квартали, в които през последните години се развива усилено жилищно строителство - "Витоша-ВЕЦ Симеоново", "Младост 3", "Младост 1", "Манастирски ливади" и западните части на Студентски град. Пълният анализ на тема "Население на Столична община" с графики и карти можете да разгледате на интернет страницата на Програма за София.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Анализът е част от мащабно и задълбочено проучване на различните аспекти от градското развитие на София, което "Софияплан" ще представя поетапно през следващите седмици. Проучването е първият етап от подготовката на Програма за София - новият план за интегрирано развитие на Столична община, който ще насочва програмно финансиране от Европейския съюз за периода 2021-2027. Целта на Програма за София е да бъдат избрани най-аргументираните и необходими на града проекти, които са реалистични за изпълнение и имат ясно обоснован бюджет, срок и източници на финансиране.

 

Програмата ще стъпва върху дългосрочната стратегия за развитие на столицата и крайградските територии до 2050 г. - Визия за София, като ще развие в детайл и конкретизира стъпките и мерките, заложени в нея. Освен това екипът на "Софияплан" прилага опита и познанията, придобити от участието си в европейската мрежа Com.Unity.Lab, която подпомага политиките за социално и териториално сближаване в градовете. При съставянето на анализите са надградени проучванията на Визия за София, публикувани в началото на 2019 година. За целта е събрана по-актуална и по-детайлна информация от разнородни източници и са изследвани повече индикатори за оценка на градското развитие. 

 

 
още от Новини

още от София