СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Булгартрансгаз" подписа с "Аркад" за изграждането на "Турски поток"
 Facebook

"Булгартрансгаз" подписа с "Аркад" за изграждането на "Турски поток"18.09.2019 / 14:27 - CityBuild.bg

Контрактът е за доставка на материали и оборудване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на българския участък.

 

"Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписаха договор за изграждането на газопровода „Турски поток“. Стойността на подписания договор е 1,102 млрд. евро. Срокът на реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия и по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия.

 

 

Договорът бе подписан в Министерския съвет в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, посланика на Кралство Саудитска арабия Месфер Бин Абдулрах. От страна на "Булгартрансгаз" договорът бе подписан от Любомир Кръстев, а за "Консорциум Аркад" - от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали.

 

Строежът на българския участък на „Турски поток" временно бе замразен заради спора между „Булгартрансгаз" ЕАД и саудитската група „Аркад".  До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз" първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България", оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад". В края на юни сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на „Булгартрансгаз" за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на „Аркад".

 

Арабско-италианският консорциум "Аркад" предложи най-добрата оферта за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", която е в рамките на посочената от "Булгартрансгаз" цена. В този вариант изграждането на целия проект предвижда да отнеме около година и половина и да струва около 1,1 млрд. евро.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано