СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
България ускорява дигитализацията на кадастрална си система
 Facebook

България ускорява дигитализацията на кадастрална си система15.11.2017 / 15:43 - CityBuild.bg

Международни специалисти отбелязаха Световен ГИС Ден у нас и обсъдиха синхронизиране на българските геоданни със страните от ЕС.

 

Агенция по кадастър, география и геодезия поема отговорността за въвеждане на директива INSPIRE в България и с това - изграждането на единна национална система за пространствени данни. Това бе обсъдено по време на отбелязването на Световния ГИС Ден. По този повод ГИС Алианс организира в София международна конференция, наречена Inspire21 - Дигитална България, на която международни експерти от Холандия, Германия и Чехия представиха опита си в дигитализиране на кадастрални системи и обществени услуги.

 

Според директива INSPIRE на Европейската комисия, до 2021 г. всички пространствени данни в България трябва да бъдат хармонизирани и достъпни чрез единна паневропейска дигитална инфраструктура, за да могат специалистите от ЕК да взимат решения за управление на околната среда, като използват данни за транспорт, инфраструктура, социално-икономически характеристики, обществено здраве и сигурност.

 

Александър Лазаров, председател на ГИС Алианс, обединение на български компании и организации в областта на ГИС, отбеляза: „Агенция по кадастър е една от институциите, в която дигитализацията е заложена още с въвеждането на Закона за Кадастъра и Имотния Регистър, приет през 2001 г. По силата на този закон, информацията за кадастъра и собствеността се поддържат изцяло в цифров вид и това даде възможност на агенцията да реализира голям брой електронни услуги. Натрупаният опит през годините е една добра предпоставка за успешно внедряване на INSPIRE в България, а конференцията по повод Световния ГИС Ден, организирана от ГИС Алианс, събира на едно място международния и български опит, за да подпомогнем българската администрация при въвеждането на директива INSPIRE."

 

 

За да ускори въвеждането на директивата, България ще предприеме следните стъпки:


✓ Ще бъде променен Законът за достъп до пространствени данни, за да може Агенцията по геодезия картография и кадастър да стане отговорна за реализация на закона

 

✓ Всяко ведомство, което отговаря за и поддържа геоданни, като Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на отбраната, и Агенция по геодезия, картография и кадастър, ще ги приведе във вид, описан в директивата и ще разработи свой геопортал

 

✓ Ще бъде разработен национален геопортал, който да обединява и осигури единен централизиран достъп до данните на всички ведомства

 

Световният ГИС Ден 2017 бе отбелязан от повече от 150 специалисти от множество академични институции, неправителствени организации и доставчици на обществени и комунални услуги, а за да споделят своя опит, в България пристигнаха специалисти от Холандия, Германия и Чехия. Световният ГИС Ден е отбелязван всяка година през третата сряда на месец ноември.

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано