СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Българин е член на журито на наградата за пасивни сгради в Европа
 Facebook

Българин е член на журито на наградата за пасивни сгради в Европа13.08.2013 / 17:20 - citybuild.bg

Международната награда на Институт „Пасивна къща" за 2014 г. е сериозно предизвикателство за всички, които работят в областта на нискоенергийното строителство.

 

Лидерите в областта на енергийната ефективност вече имат ново предизвикателство - за целта обаче до 30 септември трябва да регистрират проектите си в конкурса за наградата на Институт „Пасивна къща" на адрес www.passivehouse-award.org. В тази инициатива могат да участват както отделни сгради, така и цели квартали и дори региони. Кандидатурите ще бъдат оценявани от независимо жури, в което има и представител от България - д-р арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Специално внимание ще се обърне на използването на възобновяеми източници в концепциите за устойчиво снабдяване с енергия. 


Конкурсът се организира в рамките на проекта „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия" (PassREg) и се провежда под патронажа на Германското федерално министерство на транспорта, строителството и градоустройството. Победителите ще бъдат обявени по време на  Международната конференция „Пасивна къща", която ще се проведе през април 2014 г. в Аахен, Германия.

 

Наградата има за цел да демонстрира високото архитектурно качество и разнообразието в енергийно ефективните проекти на международно ниво, като поставя акцент върху все по-популярната комбинация от енергийна ефективност и ВЕИ. Предпоставки за участие в категорията за самостоятелни сгради са сертификат за Пасивна къща и използване на възобновяеми енергийни източници. При реконструкциите е важно спазването на критериите на стандарта EnerPHit.

 

В отделна категория могат да участват квартали, градове, улици или цели региони, дори ако са все още в етап на развитие. Сградите могат да са от публичния или частния сектор, могат да се включат и общини, сдружения или фирми за изграждане и управление на жилищни комплекси.

 

Журито ще оценява проектите според архитектурния дизайн и градоустройствения план, но особен акцент ще бъде поставен и върху ролята им на водещи примери в областта на устойчивото развитие на регионално и местно равнище. Ще бъдат разгледани също креативните и новаторски решения, които засягат наболелите климатични промени, както и преодолените бариери, зададени от местоположението, финансовата рамка или строителната практика и традиции. Постигнатата икономическа ефективност и рентабилност, схемите и подходите за развитие ще определят възможностите за прилагане и изпълнение на проектите и в по-голям мащаб.

 

„С пасивните къщи дизайнерите и архитектите имат абсолютна творческа свобода - изискванията за функционалност, структура, рентабилност и устойчивост могат винаги да бъдат комбинирани по визуално привлекателен начин", подчертава д-р Волфганг Файст, създател и директор на Институт „Пасивна къща". С конкурса за пасивни къщи, проведен през 2010 г., Институтът вече демонстрира, че енергийната ефективност и зашеметяващата архитектура могат да вървят ръка за ръка. 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от EuroBuild