СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Calwer Passage – възродена и озеленена
 Facebook

Calwer Passage – възродена и озеленена13.10.2020 / 12:20 - CityBuild.bg

Проектът беше представен по време на четвъртото издание на форума SHARE Sofia.

 

Роланд Бехман е управляващ директор и партньор в международната инженерна консултантска компания Werner Sobek - активна по целия свят и дом на повече от 350 служители от повече от 40 държави. Компанията работи по сложни проекти, като се стреми да минимизира въздействието на конструкциите върху околната среда, и си сътрудничи с много водещи архитекти.

 

По време на четвъртото издание на SHARE Sofia - международно събитие за архитекти и инженери, което се проведе на 6 октомври в InterContinental Hotel и онлайн със съдействието на ЕТЕМ - част от партньорската мрежа на форума, Роланд Бехман представи сградата Calwer Passage в Щутгарт, Германия, която се очаква да е готова през лятото догодина.

 

 

По-голямата част от съществуващата сграда, построена през 70-те години, се заменя с нова конструкция, покрита със зеленина, и се простира до седем етажа. Части от сутеренните нива на оригиналната сграда са запазени и са включени в комплекса, който ще разполага с търговски пасаж под стъклен купол, заведения на партера и апартаменти и модерни офис площи на горните нива. Архитекти са Tennigkeit Architekten (Щутгарт) и Ingenhoven Architects (Дюселдорф).

 

 

Фасадата на Calwer Passage ще е интензивно озеленена вертикално и хоризонтално. Част от зеленината ще е засадена в корита в хоризонтална стоманена подконструкция около фасадите по непрозрачните парапетни ивици. Тези конструкции са свързани с растения по вертикални решетки, които ще растат над остъклените повърхности.

 

 

Дизайнът на фасадите включва интегрирани напоителни и дренажни системи и осигуряване на достъп на градинарите. Излишната вода за растенията ще се събира, ще се извършва мониторингът чрез сензори за влажност и температура, а напоителните тръби ще се изпразват, когато има риск от замръзване през зимата. Ключовите думи са: задържане на дъждовна вода, подобряване качеството на въздуха, намаляване на шума и естествено охлаждане.

 

 

Зелените фасади ще се допълват от интензивно озеленяване на покривите - с голямо разнообразие от внимателно подбрани видове дървета и храсти. Решено е да не се създава изкуствено зелен образ на сградата през цялата година и затова само част от фасадата е покрита с вечнозелени растения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от АРТ