СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Детски научен център „ПланетУМ“ ще се появи в сградата на Морска гара Бургас
 Facebook

Детски научен център „ПланетУМ“ ще се появи в сградата на Морска гара Бургас04.10.2019 / 11:30 - CityBuild.bg

Три зони ще дават възможност на деца и родители да учат и да се забавляват заедно.

 

Стартира изграждането на модерния Детски научен център "ПланетУМ" в Зоната за обществен достъп до пристанището в Бургас. Той ще бъде разположен на 1-ви и 2-ри етаж в сградата на Морска гара. Идеята е инженерните и природни науки да станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

 

 

Детският център няма да е само място за игри. В него по забавен начин и в експериментална среда деца и родители заедно ще откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията. "ПланетУМ" ще предложи на своите посетители впечатляващи разходки по дъното на Черно море, където ще ги запознае със спецификата на флората и фауната на Бургаски регион.

 

 

Научният център ще разполага с три зони. В Зона "Работилница" децата ще могат да експериментират и развият своята сръчност, да научат принципите на работа на различните машини и да прилагат свои собствени решения. Модерна дъска с тъчскрийн екран и операционна система ще дава възможност в Работилницата да се провеждат изнесени часове по физика, химия и математика.

 

Зона "Детски кът" е за най-малките, които ще проявяват своя откривателски дух, ще се качват на подводница или ще се плъзнат по гърба на риба. За най-любопитните ще има пространство за активна игра, а за любителите на по-спокойните игри - кът за четене.

 

"Изложбена зона" ще представя интересни факти от три основни области на познанието - "Откривателство", "Енергия" и "Иновации". Шест инсталации в направление "Откривателствo" ще показват как се е определял ъгъла между небесния обект и хоризонта, какви ограничения изпитват водолазите при дълбочинни гмуркания, как Северната звезда може да се използва за определяне на географската ширина в северното полукълбо, какво представляват водовъртежите и как се образуват, как разликите в ъгъла на лопатките на витлото задвижват корабите и кои са начините за по-бързо достигане на морското дъно. Още седем инсталации в следващото направление "Енергия" ще запознаят посетителите с традиционните енергийни източници и тяхната употреба, развитието им през годините и предимствата на възобновяемите източници на енергия. Третото и последно направление - "Иновации", показва процеса на развитие - различните етапи и решения, през който всеки преминава, за да достигне до нови методи и технологии, които променят бъдещето на човечеството.

 

 

Концепцията за детския научен център е изготвен от екипа на "Музейко" в София. Вътрешното преустройство ще бъде извършено от ДЗЗД "Научен център Бургас 2019" (Община Бургас, Пристанище Бургас, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Министерство на транспорта и Министерство на енергетиката), а изработката, доставката и монтажът на обзавеждане и интериорно оборудване - от "НАД ДИЗАЙН" ЕООД. Повече за обществената поръчка - тук.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано