СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Двама млади архитекти влизат "Зад стените" на обществото
 Facebook

Двама млади архитекти влизат "Зад стените" на обществото24.06.2019 / 13:26 - CityBuild.bg

Изложбата може да бъде разгледана в галерия "Гешов" на ул. "Сердика" 4 в София до 29 юни.

 

Изложбата „Зад стени“ на Кремена Костадинова и Степан Саркисян е опит за архитектурни репрезентации на тенденции в мисленето ни за пространствата, които обитаваме. В динамиката на съвременния свят ставаме свидетели на архитектурни адаптации, които преобразяват пространства, сменяйки техните функции. Как архитектурната репрезентация „борави“ с човека като самата тя е функция на този творчески потенциал, как гради самата себе си, търсейки нови изразни средства и ползвайки като конституенти различни изкуства? Това са част от ангажираностите на изложбата. А също как се създават и изглеждат някои съвременните архитектурни антиутопии.

 

Завършили специалност "Архитектура" в УАСГ, Кремена Костадинова и Степан Саркисян влизат по-дълбоко в идеята за концепция в Архитектурата и решават да разгледат фигурата на човека извън функцията му да изобразява в какъв мащаб е един чертеж. Сблъсквайки личността с пространството, както и границата между тях, младите архитекти създават илюстрациите си, за да презентират даден проблем (предизвикал личния им интерес) с помощта на средствата на архитектурата.

 

 

"Идеята за този тип илюстрации се заформи още по време на следването ни. Представянето на архитектурната концепция е основен фактор в творчеството на човек, занимаващ се с тази професия. Репрезентацията на идеята чрез архитектурни средства е и причината много от настоящите световно-известни архитекти да решат да се занимават с това (пример е Рем Коолхаас, занимаващ се първоначално с кино и журналистика, който разказва как след посещението си на изложба за архитектурни репрезентации в Москва, възприема "майката на всички изкуства" като свое призвание)", споделя в интервю за Vesti.bg Степан Саркисян - Степо.

 

"Връзката между илюстрациите в "Зад стени" са антиутопичните сцени, които в случая комуникират помежду си чрез положението на обществото или положението на личността в тях. Аз илюстрирам чрез аксонометрия - тип военна проекция, която осъществява обективен, но в същото време и перверзен (абстрахирам се от еротичното значение) поглед, изследващ пространството и индивидите в него. Креми използва фасадата/фронталната перспектива като маска, изобразяваща по-мистериозен поглед, със скрити от очите пространства. Въпреки това, комуникацията помежду ни е постоянна и много ценна за мен, защото Креми е впечатляваща", отбелязва Саркисян.

 

 

 
още от Новини

още от АРТ