СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Екофасада на „Софарма Бизнес Тауърс“
 Facebook

Екофасада на „Софарма Бизнес Тауърс“21.03.2011 / 18:00 - citybuild.bg

Уникалната екофасада на „Софарма Бизнес Тауърс" вече е завършена, обявиха от ръководството на компанията.

 

 

 

Използваната за първи път в България високотехнологична екофасада на „Софарма Бизнес Тауърс" прави революция в разбирането и изграждането на модерни, устойчиви и енергоефективни офис сгради от клас А. Благодарение на иновативната технология сградите управляват енергията на слънцето, естествената температура и влиянието на околната среда.

 

„Изключително сме радостни от факта, че фасадата на двете кули е вече готова. Със своя знаков архитектурен силует „Софарма Бизнес Тауърс" се определя като уникална сграда за територията на България именно заради стъклените фасади, които са последно поколение „дабъл скин" фасада, специално проектирана  за „Софарма Бизнес Тауърс" от Köster Lichtplanung, Германия, и Reynaers, Белгия", заяви Борис Борисов, изпълнителен директор на „Софарма имоти" АДСИЦ.

 

Избраната фасадна концепция за „Софарма Бизнес Тауърс" представлява тънка двойно остъклена елементна фасада с вградени оптични щори. Един елемент от фасадата е с дебелина 36 см, площ от 9 кв.м и тегло 800 кг. Общата площ на фасадата е 10 000 кв.м. Изработката и логистиката в заводски условия на цялата фасадна площ е най-трудоемкият период и отнема около 3 месеца и половина.

 

Поставянето на елементите от фасадата се извършва от специално разположени около сградата кранове, като за монтирането на един елемент са необходими около 20 минути. Поставянето на фасадата стартира през ноември, но процесът е силно зависим от климатичните условия - монтирането на елементите при много силен вятър е невъзможно.

 

От първостепенна важност при изграждането на бизнес сграда от клас А е осигуряването на комфортни условия на труд. „Софарма Бизнес Тауърс" взема под внимание всички фактори, влияещи върху това, а именно температура, светлина и шум. Идеята на елементната фасада е да бъде прозрачна, за да се използва максимално естествената светлина и почти да не се допуска използването на електроенергия за осветление.

 

При „Софарма Бизнес Тауърс" целогодишното работно време е на 82% естествена светлина. При дифузна светлина отвън (облачно време) в най-отдалечената от фасадата точка замерванията показват 800 лукса (при необходими 500 за работно място). Управлението на падащата върху работното място и мониторите светлина сe извършва чрез щорите, които получават сигнал от собствена метрологична станция и софтуерно променят ъгъла в зависимост от слънчевия товар върху фасадата.

 

С прилагането на адаптивна фасадна концепция се разкрива реална възможност за достигане на много висока енергоефективност и икономии в дяловете отопление, охлаждане, вентилация и осветление. В чисто обществен, социален, а в скоро време и икономически аспект, системите за контрол на отоплението, вентилацията и осветлението в сградите ще реализират мащабни и ефективни икономии на електроенергия. Изчисленията показват, че ще бъдат спестени приблизително 1000 тона въглероден диоксид годишно.

 

Основната цел на екофасадата е да предложи на работещия вътре най-добри условия на труд, да го стимулира за полезно действие и максимална продуктивност. Фасадата на кулите не позволява преминаването на шум отвън, като осигурява отлични условия на звук в сградата -  под 30 децибела (максимално допустим за клас А офиси).

 

„Софарма Бизнес Тауърс" разполага със 7 дка покрив от трева, която спомага за пречистване на външния въздух, преди да проникне през фасадата в помещенията. Елементната фасада разполага с отваряема част, която дава възможност на всеки да управлява пространството около себе си и да избегне чувството за клаустрофобия.

 

След поставянето на стъклените елементи от фасадата предстои почистване на цялата площ от 10 000 кв.м.  Първите в България кранове за почистване на фасадата са монтирани на кулите. На спуснатата от тях платформа ще работят двама души, които ще почистят цялата сграда само за два дни.

 

За „Софарма имоти" АДСИЦ:

Основната дейност на дружеството е придобиване и изграждане на имоти с цел отдаване под наем, като е разделена в три проекта със следната насоченост: закупуване на търговски обекти, изграждане на административни и търговски сгради и жилищни комплекси. 

 

 
още от Новини

още от София