СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Европейската комисия заплаши България със съд за Натура 2000
 Facebook

Европейската комисия заплаши България със съд за Натура 200006.07.2020 / 18:00 - CityBuild.bg

Природозащитници излизат на втори национален протест.

 

България продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство заради необявяване на защитените зони за местообитанията и може да бъде осъдена. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия за взетите решения по процедури за нарушения на европейските закони от страните-членки от 2 февруари. В съобщението е посочено, че ако в тримесечен срок България не обяви защитените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, страната ще бъде осъдена. 

 

Съобщението на ЕК идва наред с ежедневните примери за погазване на природозащитното законодателство при строежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, строежи и сечи в национални и природни паркове, незаконни сечи в горите и замърсяване и унищожаване на реките, казват от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България". Затова тя, заедно с партньори от цялата страна, организира втори национален протест, за да алармира за проблемите и да призове управляващите за спешни мерки.   

 

Защитените зони трябва да осигурят запазването или където е необходимо, възстановяването на естествените местообитания и на местообитанията на видовете, които България е декларирала пред ЕК, че ще опазва по време на членството си в ЕС.  Независимо от предупрежденията на ЕК, МОСВ обяви само 11 зони от общо 234 и извърши трикратни промени на Закона за биологичното разнообразие по отношение на срока за обявяване на зоните. Забавянето с повече от 6 години заплашва България от поредната наказателна процедура, чийто глоби ще трябва да се плащат от българския данъкоплатец. Освен това всеки собственик на имот, попадащ в Натура 2000 зоните за местообитанията, губи сериозни средства за компенсаторни плащания. Не на последно място, липсата на заповеди за обявяване на защитени зони създава условия за безбройни и безразборни строителни нарушения на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти, казват от коалицията.

 

Според нея, освен провала на международния ангажимент на страната ни, става ясно че измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, продължават да заплашват Европейската екологична мрежа в България. Според природозащитната коалиция, представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени. Дискусия в Народното събрание е показала, че след първия национален протест няма и намек за приемане исканията на протеста.   

 

Протестите срещу застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието, приети на първо четене от Народното събрание, ще се проведат на 7 юли в София, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив, Русе и Сливен. Очаква се да се присъединят и други градове. Исканията са: народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на ОВОС; спиране на строителството в Природен парк „Странджа".

 

 
още от Новини

още от Страната