СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фандъкова: Изграждаме нови 67 детски градини до 2023 година
 Facebook

Фандъкова: Изграждаме нови 67 детски градини до 2023 година21.10.2020 / 19:40 - CityBuild.bg

Програмата ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет.

 

До 2023 г. Столичната община ще построи 67 нови детски градини за общо 282 групи, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на програмата до 2023 година. Целта е тя да осигури места за всички деца от 3 до 6 години в предучилищната възраст, както и увеличение на местата за децата в яслена възраст. 

 

 

"Догодина ще завършим 12 нови сгради и преустройство на още 4 детски градини. През 2022 г. планираме да завършим 31 нови сгради. 24 са новите сгради, които планираме да са готови през 2023 г.", каза Фандъкова. 

 

"В момента се строят 12 нови детски градини, като през ноември се очаква да започне строителство на още 3 - в "Горна баня", "Възраждане" и в "Кремиковци". Благодарение на промените, които поисках на национално ниво, имаме възможност да строим в по-малки терени и на такива с неправилна форма, както и да се отварят групи в сгради, които не са предназначени за детски градини. Затова тази програма е програма минимум", посочи Фандъкова. 

 

Работи се по изграждане на още 8 ясли, като се подготвят проектите. Само стойността на процедурите по отчуждаване на предвидените обекти в програмата е над 20 млн. лв.

 

Освен тези 67 сгради се работи по още 27 обекта. Повечето от тях са във „Витоша ВЕЦ Симеоново", „Манастирски ливади - изток", „Манастирски ливади - запад", „Кръстова вада" и „Малинова долина". Още 10 сгради са заложени в допълнителния списък с обекти, обясни Фандъкова.

 

Според нея през 2017-2018 г. в системата бяха обхванати над 49 000 деца. "Тогава направих и прогнозата, че „се надявам до 3 години да преодолеем недостига на деца в градинските групи. Това беше логично очакване на фона на строителството и данните, които показваха минимален недостиг. Тогава беше направена нормативна промяна, която намали броя на децата в група. Така за една година местата бяха намалени с около 3 000 и паднаха под 46 хиляди", каза също Фандъкова. По думите й „сега нашата задача е със строителство да наваксаме това намаление и да разкрием още нови места. Прогнозите ни са със строителството да разкрием над 6 000 нови места."

 

Презентация вижте тук.

 

 
още от Новини

още от София