СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фасади, вдъхновени от модата и текстила
 Facebook

Фасади, вдъхновени от модата и текстила15.10.2020 / 12:42 - CityBuild.bg

Проектите бяха представени на форума SHARE Sofia 2020.

 

Франс ван Фюре е директор в UnStudio (Нидерландия). Студиото е основано през 1988 г. и представлява международна мрежа с офиси в Амстердам, Шанхай, Хонконг и Франкфурт. Екипът от над 200 служители от 27 държави работи по проекти в архитектурата, инфраструктурата, градското развитие, интериорния и продуктовия дизайн. Два проекта в симбиоза са пикселизирана фасада за магазин Louis Vuitton от стъклени и стоманени тухли в Амстердам и The Looking Glass, чиято фасада е от извито стъкло. Проектите бяха представени по време на четвъртото издание на SHARE Sofia. Международното събитие за архитекти и инженери се проведе на 6 октомври в InterContinental Hotel и онлайн със съдействието на ЕТЕМ - част от партньорската мрежа на форума.

 

 

UNStudio пресъздава типична холандска фасада на градска къща с тухли, изработени от неръждаема стомана и стъкло за магазина на Louis Vuitton на луксозна търговска улица. Проектът е наречен The Brick Pixelation, а този в съседство - The Looking Glass. Фасадата на магазина от извито стъкло също е проектирана от архитектурното студио и имитира извиващ се плат.

 

 

На долния етаж на фасадата на сградата с магазина на Louis Vuitton традиционните тухли са заменени с такива от неръждаема стомана със стъклени инкрустации, които създават пикселизиран ефект. Те, макар да следват модела и мащаба на традиционните тухлени фасади, каквито има на тази улица, създават отличителен външен вид. Въпреки че размерите на тухлите от неръждаема стомана са същите като типичните тухли, чрез стесняване и омекотяване на ръбовете те имат изискан външен вид. Отделните тухли са изляти по поръчка и монтирани на стоманени рамки, след което са поставени на място.

 

 

Фасадата на The Brick Pixelation олицетворява сложните и фини детайли на модния дизайн. Детайлите контрастират с магазина The Looking Glass в съседство, където изкривяването на стъклото е вдъхновено от плавните форми на текстила и е изпълнено с три извити стъклени панела. Техният наклон подчертава динамиката на белите рамки, детайл, продължен в по-малките прозорци нагоре.

 

 


В The Looking Glass както концепцията, така и произтичащият от нея дизайн представляват „голям детайл", докато в The Brick Pixelation фокусът е върху фините детайли.

 

 

 

По изящен начин модата и архитектурата се обединяват, за да представят майсторството в различни сфери на изкуството и хармонията между естетика и функция.

 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild