СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Филми за архитектура и дизайн може да гледате на фестивала Master of Arts
 Facebook

Филми за архитектура и дизайн може да гледате на фестивала Master of Arts12.04.2018 / 15:22 - CityBuild.bg

Фестивалът за документално кино се провежда от 12 до 30 април едновременно в 5 киносалона в София.

 

“Master of Art” (MofA) е първият на Балканите международен филмов фестивал за документални филми, посветени на изкуството. Представяйки най-добрите документални филми, продуцирани и имали премиера по света след 1.1.2016г. в областта на aрхитектурата и дизайна, арт инсталации, съвременно и протестно изкуство, изобразителнo изкуствo и фотография, музика и танц, литература, театър и кино, кулинарно изкуство, видео арт и арт реклами, изкуство за деца и изкуство във видеоигрите, фестивалът се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери.

 

Стремежът е да се предостави на публиката алтернатива на масовата култура, като се представят документални филми – телевизионни продукции и филми на независими продуценти и режисьори, да се създаде възможност за срещи на професионалисти и да се помогне за диалога и сътрудничеството между тях. Фестивалът се фокусира и върху подрастващото поколение - млади таланти от училищата и академиите по изкуства, за създаване на нови възможности за тяхното пълноценно изграждане и стимулиране на творческите им изяви.

 

Третото издание на фестивала се провежда от 12 до 30 април едновременно в 5 киносалона в София – Кино Люмиер Лидл, Кино Одеон, Евро Синема, кино G8 и Дом на Киното. В раздел АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН ще може да видите документални филми за архитекти, дизайнери, архитектурни постижения, исторически сгради и дизайн. Бярке Ингелс, Рем Колхаас и Жан Нувел са едни от най-популярните имена от общо девет филма, отделени в специална секция в страницата на фестивала.

 

Филмите са:

 

БАМБУКОВОТО УЧИЛИЩЕ НА БАЛИ

Франция (2016), 26 мин.

Режисьори: Ришар Копан и Стан Нойман

Продуценти: ARTE France, Les Films d'Ici, Les Films d'Archi

 

Това е училище, което не прилича на никое друго - сграда, направена изцяло от бамбук на индонезийския остров Бали - амбициозен проект, започнат от двойка изселили се американци - Джон и Синтия Харди. Те обединяват усилия с екип архитекти и художници през 2006г., за да построят училище, където всичко се изобретява от нулата: образователният подход, зелен бизнес модел за опазване на околната среда и нова форма на архитектура с един-единствен материал - тройно предизвикателство. Първото решение е да се построи всичко от бамбук, традиционен строителен материал в Бали, наричан „растителна стомана".

 

Euro Cinema: 22.04, 17:45
ФКЦ: 16.04, 20:00
G8: 21.04, 17:00
Lucky - Дом на киното: 16.04, 21:00
Lumier LIDL: 16.04, 21:30

 

СКИЦАТА КАТО ИЗКУСТВО

Швеция (2017), 15 мин.

Режисьори: Кристер Нисбет и Моа Лиев

Продуцент: Елжбета Брунберг

 

Филмътпредставя скицата като отделно произведение и неразделна част от творческия процес. Уникалната естетика на този филм се опитва да разруши границите между двуизмерния образ и триизмерното пространство.

 

Lumier LIDL: 14.04, 15:15

 

ЧЕРВЕНАТА КЪЩА

Израел (2017), 21 мин.

Режисьор: Тамар Тал Анати

Продуценти: Амит Гинцлер, Хадар Бакши Шмелцер, Arava Vineyards Production

 

Този красиво анимиран документален филм съживява разказите за Червената къща - необикновена сграда, каквато няма втора в Тел Авив. Построена през 1924г., Червената къща със своите истории очертава един век живот в града. От текстилна фабрика „Лодзия", където полски имигранти усърдно са правили чорапи, през синагога, до една от най-популярните галерии за модерно изкуство от 80-те години - Червената къща е виждала всичко. Днес, миг преди светлините да бъдат запалени отново след дълга и прецизна реставрация, филмът ни превежда през многото истории, видени от тези стени, с любов и копнеж по една сграда, която се връща към живот.

 

Lumier LIDL: 17.04, 17:30

 

THE HAPPY FILM

САЩ (2016), 92 мин.

Режисьори: Бен Набърс, Щефан Загмайстер и Хилман Къртис

Продуцент: Бен Набърс

 

Австрийският дизайнер Щефан Загмайстер се справя добре. Живее в Ню Йорк - града, за който е мечтал, и бележи успехи в работата си - създава обложки на албуми за „Ролинг Стоунс", Джей-Зи и „Токинг Хедс". Но смътно подозира, че трябва да има нещо повече от това. Решава да превърне себе си в дизайнерски проект. Ще може ли да претвори личността си, за да стане по-добър човек? Възможно ли е да тренира ума си, за да стане по-щастлив? Той прави три контролирани експеримента с медитация, терапия и наркотици, като се оценява на всеки етап. Но реалният живот се промъква и осуетява процеса: оказва се невъзможно изкуството, сексът, смъртта и любовта да бъдат разплетени. Уникалните му проекти и болезнено личните му преживявания бележат пътуване, което го отвежда по-близо до самия него, отколкото е възнамерявал да стигне.

 

Дом на киното: 12.04, 21:05
Euro Cinema: 15.04, 17:45
ФKC: 29.04, 20:00; 30.04, 20:00
G8: 13.04, 18:15
Lucky - Дом на киното: 22.04, 17:00
Lumier LIDL: 29.04, 20:30

 

РЕМ КОЛХААС

Холандия (2016), 75 мин.

Режисьор: Томас Колхаас

Продуцент: Томас Колхаас

 

Архитектурата обикновено се снима отвън, като неодушевен предмет. Малкото кадри с интериори най-често се ограничават до неподвижни или статични изображения на празна сграда, свеждайки я до емблема или скулптура. Този филм прилага нетрадиционен подход, като съчетава човешките истории и опита на архитекта и на хората, които използват неговата архитектура. Изследва живота на Рем Колхаас, методите му на работа, философията му и вътрешния му свят чрез уникалната комбинация от близост и откритост. В резултат у зрителя се създава впечатление, че е „вътре" в главата на архитекта. Това му позволява да разбере идеите на Рем, които иначе биха останали неразбираеми. Тези идеи са не просто обяснени като интелектуални творения, ами зрителят ги вижда на практика - реалността на земята. Вижда как те се претворяват в бетон и метал. Филмът показва как тези конструкции, някои масивни, а други малки, разпръснати по цялото земно кълбо, повлияват на всеки аспект от живота на хората, които са ги построили, на тези, които ги използват, и на тези, които ги обитават.

 

Contemporary Space, Cinema Room: 17.04, 20:00
Lucky - Дом на киното: 21.04, 19:00
Lumier LIDL: 21.04, 17:00

 

МАТЕРА - ОТ СРАМА НА ИТАЛИЯ ДО ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

Швейцария (2018), 52 мин.

Режисьор: Кристиан Валтер

Продуценти: Педро Халдеман, SRF Sternstunde Kunst, SRF/SRG Pacte de l'audiovisuel

 

От срама на Италия до европейска столица на културата - невероятната трансформация на южния италиански град Матера от грозно патенце в търсена туристическа дестинация.

 

Пещерният град Матера е едно от най-старите постоянно обитавани места в Европа. Прочува се като „срама на Италия" през 50-те години благодарение на романа на Карло Леви „Христос се спря в Еболи". През последните години обаче всичко се променя: Матера ще бъде европейска столица на културата през 2019г. Откакто е взето това решение, се реставрират сгради, ученици от цяла Италия обикалят тесните улички, а всеотдайни доброволци работят по всякакви културни и други проекти, за да може Матера да остане привлекателно място за живеене и работа.

 

Филм за изключителните хора в един необикновен град и за един въпрос, който много други малки градове в Европа трябва да си задават постоянно: Как да се насърчава устойчивият туризъм?

 

Euro Cinema: 18.04, 18:00
G8: 20.04, 19:00
Lucky - Дом на киното: 14.04, 18:00
Lumier LIDL: 20.04, 17:00

 

ЛУВЪРЪТ В АБУ ДАБИ - ПОСЛЕДНИЯТ ШЕДЬОВЪР НА ЖАН НУВЕЛ

Франция (2018), 52 мин.

Режисьор: Патрик Ладусет

Продуценти: CHAZ PRODUCTIONS, FRANCE 5

 

Този документален филм разказва за архитектурното и културно приключение, каквото е построяването на филиал на Лувъра в Абу Даби. Ще надникнем в процеса на създаване на световния музей, започнат от архитекта Жан Нувел. Зрителите ще научат как тази архитектурна концепция, която си играе с отношението между интериора и екстериора във вечно меняща се светлина, свързва традицията и модерността и хвърля мост между културите. На кръстопътя между Запада и Близкия изток този филм разкрива също и образователните и културни предизвикателства при създаването на Лувъра в Абу Даби.

 

ФКЦ: 13.04, 18:00
Lucky - Дом на киното: 13.04, 19:00
Lumier LIDL: 13.04, 18:00
Odeon: 22.04, 21:00

 

КОНСТАНТИН ГЪРЧИЧ - ДИЗАЙНЪТ Е РАБОТА

Германия (2017), 54 мин.

Режисьор: Гереон Ветцел

 

Константин Гърчич е смятан за един от на-иновативните и прозорливи продуктови дизайнери в света. Кариерата му започва с един стол и една лампа, които сега са изложени в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Филмът показва дизайнера в продължение на година в различните сегменти на работния му свят: докато работи в студиото с екипа си или обмисля идеалното решение заедно с клиент, сред шума на Мебелния панаир в Милано или по време на планирането на изложба в Пинакотеката на модерното изкуство в Мюнхен. Тук, с помощта на модели, може да се види процесът на създаване на едно от най-известните му творения - „Стол_Едно" - от първоначалните скици до завършения продукт. Във филма тези стъпки са нагледно илюстрирани от настоящия проект на Гърчич: серия мебели от лято желязо, проектирани и разработени заедно с утвърдената италианска дизайнерска компания „Маджис" и нейният динамичен основател Еудженио Пераца. Става ясно, че дизайнът изисква огромно количество работа, но и много повече от това.

 

Contemporary Space, Cinema Room: 24.04, 18:00
Euro Cinema: 20.04, 20:45; 23.04, 17:30; 26.04, 19:30
ФКЦ: 18.04, 20:00
G8: 22.04, 17:30
Lucky - Дом на киното: 18.04, 21:00
Lumier LIDL: 18.04, 20:00; 18.04, 21:00

 

БЯРКЕ ИНГЕЛС - ВРЕМЕТО НА АРХИТЕКТА

Дания (2017), 80 мин.

Режисьор: Каспар Аструп Шрьодер

Продуценти: Sonntag Pictures, Сара Стокман

 

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега „The Wall Street Journal" го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата". BIG TIME проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, а виждаме и как личният му живот започва да го притиска.

 

Компанията на Бярке Ингелс „Бярке Ингелс Груп" (BIG) получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън. Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

 

Дом на киното: 13.04, 19:00
Contemporary Space, Cinema Room: 20.04, 20:00; 26.04, 20:00
Euro Cinema: 29.04, 17:00
ФКЦ: 15.04, 20:00
G8: 28.04, 13:30
Lucky - Дом на киното: 15.04, 21:00
Lumier LIDL: 15.04, 20:30

 

 
още от Новини

още от АРТ