СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Годишнина на Първа Софийска девическа гимназия
 Facebook

Годишнина на Първа Софийска девическа гимназия18.11.2009 / 09:30 - citybuild.bg

Гимназията е открита преди 130 години - на 18 ноември 1879 г. с указ на министъра на просвещението Марин Дринов.

 

Първата сграда, в която се е помещавала към края на 19 век бившата Първа софийска девическа гимназия, е в къщата на Осман Нури паша.

През декември нарасналите отговорности на гимназията налагат преместването й в нова сграда. Това е къщата на Пинкас Таджер на улиците "Алабин" и "Леге". През началото на 1888г. гимназията се премества на ул. "Алабин", а по-късно в сградата на телефонната централа.

През 1894/1895г. се отварят два нови клона, като през 1902/1903г. се обособяват две самостоятелни гимназии - Софийско девическо педагогическо училище и Втора софийска девическа гимназия.

На 24 април 1924г. се полага основният камък на сегашната сграда на ул."Цар Иван Шишман", като през 1932-33г. приютява всички, свързали съдбата си с Първа девическа гимназия. Нейни възпитанички са Елисавета Багряна, Дора Габе, Ана Карима, Мара Белчева и др.

От 1950г. гимназията се преобразува в Седмо единно девическо училище, а четири години по-късно се обединява с мъжкото образование и става Седмо средно смесено общообразователно училище "Г. Димитров". През 1991г. училището се преименува в 7 СОУ "Свети Седмочисленици".

По повод 130 годишнината е издаден юбилеен сборник „Личности” и е организирана изложба с уникални снимки на Стара София от архива на гимназията. Сборникът съдържа снимки, два фоторепортажа, бележки за професионалната реализация на всеки от събеседниците, представяне на четиримата директори на Седмо училище и на някои бивши учители, анкети и близо 40 интервюта с различни поколения възпитаници на Първа девическа и на Седмо училище.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно