СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Голям интерес предизвика дискусионен панел за санирането
 Facebook

Голям интерес предизвика дискусионен панел за санирането14.03.2018 / 16:24 - CityBuild.bg

Акценти бяха прецизната разработка на детайлите и грешки при изпълнение на хидро- и топлоизолации.

 

На 8 март Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) проведе дискусионен панел по проблемите на енергийно ефективно обновяване на ограждащите конструкции на сгради на тема: „Саниране на ограждащи конструкции на сгради – грешки при изпълнението и контрол на качеството“. Събитието бе част от съпътстващата програма на Българска строителна седмица и се състоя с подкрепата на членовете на БАИС, участващи в изложението, сред които „Ксела България“ ЕООД, „Теразид“ ЕООД и „Технопанел“ ЕАД.

 

В дискусионния панел се включиха около 40 представители на строително-инвестиционния процес: експерти от МРРБ и общинската администрация, надзорници, както и служители на производители, дистрибутори и апликатори на изолации и управители на етажна собственост.

 

Изпълнителният директор на БАИС инж. Йордан Николов заяви намерението на асоциацията да продължи да работи активно за подобряване на качеството на изолациите в строителството, като организира обучения за повишаване на квалификацията на работещите в бранша, издава на специализирани ръководства, провежда присъствени и неприсъствени семинари и т.н.

 

Инж. Георги Даракчиев, директор на дирекция „Строителен и устройствен контрол“ към „Дирекция за национален строителен контрол“ (ДНСК), подчерта ангажираността на ДНСК с осъществяване на контрол на качеството в строителството и готовността за сътрудничество с БАИС.

 

 

Панелът беше разделен на две основни части: хидроизолации и топлоизолации, като и двете части засегнаха детайли, проблеми и решения при изпълнението и контрола на изолациите в процеса на обновяване на сгради при саниране.

 

 

В първата част проф. д-р инж. Димитър Назърски, преподавател в УАСГ и член на УС на БАИС, разгледа принципни решения за ремонт на хидроизолацията на подземните части на сгради в експлоатация. В презентацията си проф. Назърски акцентира също така и върху обновяване на покривите на съществуващи сгради, като представи основните принципи при проектирането на обновяването на покривите. Съществено внимание бе обърнато на значението на прецизната разработка на детайлите в проектите.

 

Във втората част на панела д-р инж. Красимир Делов се спря на някои основни грешки при изпълнението на топлоизолационни системи. Инж. Делов обърна внимание на неправилни подходи при реализиране на всички процеси от полагането на топлоизолационни системи: подготовка на основата, лепене, дюбелиране, оформяне на цокли, оформяне на външни ъгли, оформяне на отвори, подпрозоречни первази, полагане на армирана шпакловка, грундиране на основа и полагане на мазилка.

 

Разгледаните проблеми в областта на санирането предизвика интерес у присъстващите и събитието приключи с конструктивна дискусия.

 

Източник и снимки: БАИС

 

 
още от Новини

още от Баш майстор