СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Голям е интересът на студентите към "Интерарх 2012"
 Facebook

Голям е интересът на студентите към "Интерарх 2012"16.05.2012 / 18:40 - citybuild.bg

Това каза за citybuild.bg Милка Костуркова - директор на Международната академия на архитектурата. 

 

Снимка: citybuild.bg

 

Г-жо Костуркова, как премина откриването на "Интерарх" 2012?

 

Залата беше претъпкана, интересът беше голям. Присъстваха студенти, архитекти и много гости. В първия ден участваха големите архитекти Фумихико Маки от Япония и нашумелият Даниел Либескинд, автор на проекта за мястото на кулите-близнаци в Ню Йорк. Той е немски архитект от полски произход с много интересна съдба. Сега е американски поданик и живее и работи в Ню Йорк. 

 

Фумихико Маки  

 

Даниел Либескинд 

 

Grand zero master plan 

 

Присъствието на двамата известни архитекти беше причината за пълната зала през първия ден от триеналето. Освен това ни уважиха кметът на София Йорданка Фандъкова, която даде и обяд на най-големите архитекти и дойде на откриването.

 

Благодарни сме и на УАСГ, който ни дава всички условия да проведем триеналето. 

 

Кое беше най-интересно за студентите?

 

Даниел Либескинд, казвам го направо. Студентите стояха тихо и слушаха.

 

Кажете няколко думи за другите известни имена в "Интерарх 2012".

 

Атанас Ковачев изнесе доклад за устойчива архитектура. Той е професор, декан на Лесотехническия архитектурен факултет и освен това е член-кореспондент на БАН. Друго име е Михаил Хазанов - много голям руски архитект. Той е заместник-директор на нашия клон в Москва и тук изнесе много интересна лекция. А Паоло Куки е италиански архитект, който работи в Малайзия и има там архитектурно бюро.

 

Мога да откроя и Темур Джоржадзе от Грузия - ректорът на тяхната академия по изкуства, който говори по темата „Цвят и светлина в архитектурния дизайн".

 

Снимка: citybuild.bg. Темур Джоржадзе по време на своята лекция

 

Снимка: citybuild.bg. Джоржадзе коментира обекти от презентацията си „Цвят и светлина в архитектурния дизайн"  

 

Снимка: citybuild.bg 

 

Ще кажа и за Пол-Андре Тетро, който сега стана академик. Той е от Канада и е много добър и интересен архитект. Друго име е Рикен Ямамото, който също стана академик по време на 11-тата Генерална асамблея на Академията. Той е много голям японски архитект от най-младото поколение.

 

Един от най-големите архитекти в момента е и Юхани Паласма. Той е финландец и чете лекции по целия свят. Сега дойде от Испания, а оттук замина за Франция. За да подчертаят колко го ценят, от финландското посолство му осигуриха билета за България, а финландският посланик даде вечеря в негова чест. Освен това посолството даде три награди за лауреати на изложбата-конкурс за проекти и реализации по време на триеналето.  

 

Масимо Пика Циамара е италиански архитект, главно теоретик, но и практик. Той не можа да дойде, но изпрати своята лекция, която беше прочетена пред студенти, преподаватели и гости. Друг добър италиански архитект е Алфонсо Меркурио, който получи специална награда на Съюза на Архитектите в Русия - Диплома на съюза, Сребърен медал "Интерарх" и Почетна диплома за ST Miroelectronics World Wide, Geneve, Switzerland. От МАА го направихме професор тази година. 

 

ST Miroelectronics World Wide, Geneve, Switzerland

 

Не мога да пропусна още Амедео Скиантарела, който е президент на Борда на архитектите в Рим. Той носи награда на римските архитекти и е организирал 30 проекта, които участват в изложбата - само от Рим. В нея има и 10 френски архитектурни проекта, които получиха награди.  

 

Ричард Инглънд от Малта също участва в триеналето. Той е не само архитект - той е поет, той е художник. Всестранно развита личност и много интересен човек.

 

В "Интерарх 2012" участват още турският архитект Ахмет Вефик Алп, който е също академик. Той получи Първа награда на Международния Съюз на архитектите - Сребърен медал "Интерарх" и Почетна диплома за Mosque of Republic and Museum of Religions, Taksim, Istanbul - проект за музей на религиите, който ще бъде изграден на прочутия площад „Таксим" в Истанбул.

 

Друго известно име е Браян Спенсър от САЩ (Фондация "Франк Лойд Райт"). Неговите лекции винаги са много интересни. Освен това той организира най-големите американски архитекти да изпратят таблата си за нашата вътрешна изложба на МАА. Той организира изпращането на паната и на Даниел Либескинд.

 

Михаил Мамошин е много известен архитект от Петербург - професор на академията, а сър Николас Гримшау е от тримата лордове наши академици в Англия. Другите са Норман Фостър и Ричард Роджърс. Гримшау обаче има подписан договор за обект в САЩ и замина там, като си изпрати видео лекция.  

 

От какво се интересуват най-много студентите по време на Триеналето и имат ли възможност да разговарят с големите имена в архитектурата?

 

Имат, да. Интересуват се, говорят, снимат се с тях. Либескинд оказа внимание на всички, както и Маки, който е много възрастен, но и много възпитан човек. За съжаление, архитектите са изключително ангажирани и остават в България за много малко време.

 

Снимка: citybuild.bg

 

Какво е различното на "Интерарх 2012" от другите издания?

 

Много по-различно няма, но има много по-голям интерес - главно от студентите. Освен това ректорът на УАСГ отмени всички лекции тези три дни, така че студентите и преподавателите да са свободни. А доц. Стоян Георгиев, който е изключително внимателен и активен и отговаря за цялата техника, записва лекциите и после студентите и преподавателите ще могат да ги ползват.

 

Какво се очаква на официалното закриване на "Интерарх 2012" тази вечер от 20.00 часа в САБ?

 

Арх. Георги Стоилов, президент на Международната академия на архитектурата, основател и президент на триеналето, ще има встъпителни думи. Ще бъдат връчени наградите от изложбата-конкурс на архитектурни проекти и реализации, от изложбата-конкурс на архитектурни книги и списания и от изложбата-конкурс на дипломни проекти. След церемонията по награждаването ще има и коктейл.

 

Интервю на Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Интервюта

още от Избрано