СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Граждани са притеснени за ремонта на бул. "Дондуков"
 Facebook

Граждани са притеснени за ремонта на бул. "Дондуков"21.04.2017 / 14:59 - citybuild.bg

Предстои ново обсъждане на вариантите за настилка - асфалт, комбинирана или паваж. В последния обаче не е включена велоалея.

 

7 граждански организации се обявиха срещу начина, по който се подхожда за реконструкцията на булевард "Дондуков" в София. Те са изпратили писмо с искания за преразглеждане на процедурата до кмета Йорданка Фандъкова, СОС, представители на САБ, КАБ, ИКОМОС, омбудсмана и други, но до този момент нямат отговор на искането за повече информация. Организациите искат промяна в начина за одобряването на проекта. Според тях анкетата на сайта на Столична община не е представителна. Кметът на район "Оборище" от своя страна заяви днес, че Столична община е взела това предвид.

 

Неправителствените организации заявяват още, че тъй като централната градска част е обект на културно-историческото наследство и настилките, включително различните видове паваж, са част от тази среда, би трябвало Столична община да е съгласувала проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерство на културата. Не се знае обаче дали това е направено.

 

Вчера от НАГ съобщиха, че предстои ново обществено обсъждане на проектите на 28 април и ги публикуваха, както и ние. Въпреки това неправителствените организации смятат, че проектите не са достатъчно подробно представени. Според общинския съветник инж. Симеон Славчев всички проекти предвиждат запазване на трамвайното трасе и изграждане на велоалея. Забелязва се обаче, че велоалеята във вариантите се различава, а във варианта с паваж велоалея изобщо няма. Най-подробно разработеният вариант е този за смесена настилка, което най-вероятно е неоповестеният избор на общината. Няма и обяснителна записка към всеки от вариантите. 

 

 

 

Неправителствените организации са инициатива "Граждани за Зелена София", "Обществен и релсов транспорт", "Граждански и обществен районен съвет "Красно село", Български център за зелена икономика, фондация "ЕКОобщност", Съюз на урбанистите в България, колоездачен клуб "Велосити" и Радостина Петрова - "Велоеволюция". 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София