СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Гръцката столица реализира поетапно проекта Great Walk
 Facebook

Гръцката столица реализира поетапно проекта Great Walk11.08.2020 / 10:30 - CityBuild.bg

Атина ще има велосипедно и пешеходно пространство с дължина 6.8 км.

 

 

Според атинския кмет Костас Бакоянис, катализатор за по-бързото реализиране на проекта е пандемията и все по-голямото осъзнаване на рисковете от мръсния въздух, обездвижването и затлъстяването. "Прекалено дълго нашите улици принадлежаха предимно на автомобилите и загубихме ценно време през десетте години на икономическа криза, което затрудни инвестирането в нова инфраструктура. Днес създаваме безопасни пространства за колоездене и възстановяваме идеята, че нашите улици принадлежат на хората", каза той.

 

 

Great Walk е амбициозен план за възраждане и интегриране на историческия център, създавайки пешеходни и веломаршрути, свързващи квартали на Атина с нейните археологически обекти.

 

 

Пилотното приложение на проекта започна с по-меки мерки като маркировка и различен цвят на пътната настилка, поставяне на растения и елементи на градско обзавеждане за отделяне на зоните. Втората фаза включва изпълнението на постоянните мерки.

 

 

Проектът е амбициозен както по мащаб, така и по изпълнение, и среща и редица трудности, като например, че бизнесът се оплаква заради ограниченията в движението с леки автомобили, има критики по поддръжката и за това, че все още не е достигнато предвиденото увеличение на ползването на градски транспорт. Окончателното завършване на проекта е предвидено за 2022г.

 

 

В момента в Атина се изгражда най-трудната част от по-голям проект за създаване на веломрежа. Министерството на околната среда и енергетиката обяви планове за завършване на велоалеи, които ще се свързват и с няколко университетски кампуса.

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно

още от Избрано