СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Не хващайте последния влак
 Facebook

Не хващайте последния влак05.11.2009 / 10:25 - citybuild.bg

Проявете инициативност и преговаряйте с банката още при първите проблеми с ипотечния заем.

 

Неотдавна БНБ прогнозира, че към края на годината проблемните кредити ще надхвърлят 16%. Бомбата със заемите всъщност беше заложена преди около две години, когато вървеше кредитната еуфория. И независимо че банковата система остава стабилна, делът на лошите заеми се увеличава.

Големите проблеми, на които тепърва ще се натъкват както банките, така и клиентите им, са заемите за жилища. Причините за това са няколко – като се започне от сериозно влошената икономическа конюктура, мине се през стагнацията на пазара и се стигне до сроковете на заемите. И макар засега да не се отчита масово разпродаване на имущество заради лоши ипотеки, се увеличават случаите, при които се задействат процедури за отнемане на недвижими имоти.

За да не се стига до подобна развръзка, най-добре потърсете съвет от кредитния си инспектор още при първите затруднения около погасяването на жилищния заем. Банките са склонни на компромиси, за да се спасят от натрупване на лоши жилищни заеми. Самите финансови институции са готови да предложат различни схеми за разсрочване на задълженията, защото те нямат особен интерес да придобиват имоти в условия на свит пазар.

В някои случаи банката е склонна да предостави определен гратисен период. Той може да бъде за три, шест или дванайсет месеца. Срокът му зависи както от политиката на финансовата институция, така и от кредитното досие на клиента. Тогава длъжникът може да покрива разсрочено само лихвите, а останалата част – да остави за по-късен етап. Има възможност също така да се договори ново месечно плащане към банката. По-голям шанс за договаряне на нов погасителен план с удължаване на срока за връщане на заема имат онези кредитополучатели, които са теглили суми с опцията да ги изплатят за 10-15 години.

И при двете схеми кредитът се оскъпява, тъй като дължимите лихви се увеличават.

Не чакайте последния влак. Лошият длъжник не само губи жилището, но трябва да плати немалки такси към съдия-изпълнителя, който продава имота на търг. Освен това, нередовният платец попада в черния списък на кредитния регистър и в продължение на години няма възможност да тегли какъвто и да е банков заем.

Банката започва да начислява лихви още при първата неплатена навреме вноска. При просрочено плащане от финансовата институция напомнят с телефонно обаждане за непогасения дълг. Ако вноската остане непокрита, следват още няколко напомнящи телефонни разговора в рамките на около месец. Предполага се, че е възникнало обстоятелство, което е затруднило кредитополучателя да се издължи. При непогасяване на дълга и нежелание на кредитополучателя да даде обяснение на банката, се пристъпва към процедура за покриване на целия дълг и лихвите по него. Или случаят се предава на съдия-изпълнител за опис на имуществото.

За да не се стига до подобна развръзка, най-добре:

1.    Още при първите затруднения, открийте кредитния инспектор и поискайте среща.

2.    Обяснете причините, довели до проблема с погасяването на вноските.

3.    Поискайте съвет (опция за предоговаряне на кредита по една или друга схема) и коментирайте с представителя на финансовата институция възможностите си.

4.    Изчакайте да ви се предложи нов вариант на договор и сключете анекс.

5.    След подписването на анекса към договора и получаването на новия погасителен план, стриктно изпълнявайте задълженията си.


Мария Николова

 

 
още от Новини

още от Баш майстор