СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Идея за реконструкция на паметника на българо-съветската дружба във Варна
 Facebook

Идея за реконструкция на паметника на българо-съветската дружба във Варна



03.06.2013 / 14:31 - citybuild.bg

Авторите Валентина Ганева и Цанислав Филипов предлагат паметникът да стане музей.

 

Двамата студенти по архитектура в V курс от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" създадоха проект за реконструкция и ревитализация на паметника на българо-съветската дружба, наречен "Архив на спомените", съобщи www.varnautre.bgПредставянето от инж. Валентина Ганева беше в петък в рамките на научна конференция "Архитектура, строителство, съвременнност" под патронажа на ректора проф. д. ик. н. Анна Недялкова.

 

В проекта авторите създават сграда, чийто главен вход е всъщност самият паметник. Той се запазва със скулптурните групи на фасадата му, като се възстановяват и настилките и осветлението в парка. 

 

 

 

Северозападната фасада на паметника е изцяло видима в интериора на главното фоайе и на всеки етаж от експозиционните зали. Новата и старата част на сградата се свързват чрез вертикално прозрачно тяло. Общата разгърната площ на цялата комплексна сграда е 4 900 кв. м. В едната от сградите са проектирани малки конферентна и кино зали. Покривът на едното крило е обширна тераса с панорамен изглед към залива, която е свързана с помещение за кафе-бар на последния етаж в новата част. 

 

 

 

Помещенията за книжарницата и бомбеното убежище, разположени под площадката на средното ниво на централната алея, са предвидени за информационен център, магазин за арт сувенири, депо за скулптура и произведения на изкуството. 

 

 

 

На ниво партер в новата сграда са предвидени работилница за деца, гардероб, информационен и билетен център, площ за презентации. Достъпът до горните етажи се осъществява с два големи асансьора и стълби. Осигурена е както достъпна среда за хора с увреждания, така и независимост на човекопотоците. На първо ниво са замислени офисни площи, приемна зала, складове и реставрационни помещения. Нива 2 и 3 са пълноценни експозиционни площи

 

 

 

Проектът получи номинация в станалия традиционен национален студентски конкурс "Позитив/Негатив" 2013.

 

 
още от Новини

още от АРТ