СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ИКОМОС подкрепя термален център в Централна минерална баня
 Facebook

ИКОМОС подкрепя термален център в Централна минерална баня11.01.2019 / 14:27 - CityBuild.bg

Част от най-голямата международна организация за опазване на недвижимото културно наследство се присъедини към Декларацията на неправителствени сдружения.

 

Българският национален комитет  на ИКОМОС изпрати свое становище до кмета на София Йорданка Фандъкова и до главния архитект на СО Здравко Здравков. В него се казва, че част от най-голямата международна организация за опазване на недвижимото културно наследство се присъединява към Декларацията на неправителствените сдружения “Спаси София”, “Термално-нормално”, “ДОМА Арт” и “Софийски дискусионен форум” за несъгласие с намерението за превръщане на северното крило и двата големи плувни басейна на Централната минерална баня на София в музей и зали за събития.

 

 

Българският национален комитет (БНК) на ИКОМОС реализира редица международни и национални проекти в областта на опазването, представянето и популяризирането на паметниците на културата. Според комитета термалната традиция, свързана с минералната вода, както и сградите на минералните бани, представляват ценно материално и нематериално културно наследство. Затова той е силно обезпокоен от подценяването и компрометирането на това национално културно и природно богатство както в София, така и в други национални термални центрове. "Готови сме да допринесем за една разумна стратегия, далновидна политика и реална практика, свързани с неговото опазване и устойчиво използване. За целта БНК ще потърси и подкрепата и на международните организации в областта на опазването на културното наследство", се казва в становището.

 

 

Припомняме, че в средата на декември с флашмоб по халати граждани поискаха Централна баня да е баня. Артистичната демонстрация събра позициите на хора от различни сфери – култура, бизнес, изкуство, наука, архитектура и образование, а Термално-Нормално организираха инициативата #дабъдебаня.

 

 
още от Новини

още от София