СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Интерактивна временна инсталация предлагат на мястото на бившия мавзолей
 Facebook

Интерактивна временна инсталация предлагат на мястото на бившия мавзолей08.02.2019 / 17:25 - CityBuild.bg

Съвет на Столична община одобри предложението на 15-членна комисия, която избра "Един човек" с автор Венелин Шурèлов сред 18 проекта.

 

 

Високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек" е първото предложение за подкрепа по Програма "Навън" за временни художествени инсталации в градска среда. Тя ще бъде монтирана на мястото на мавзолея, където досега е Бронзовата къща.

 

Инсталацията представлява антропоморфна модулна стоманена конструкция с височина 12 метра, с двустранно разположени 56 броя LED екрани. Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Ал. Батенберг" и данни за София. Изображенията, които ще се генерират от компютърен алгоритъм, ще представят отражение на града в реално време.

 

 

Проектът “Един човек” е комплексно технологично съоръжение с множество строго определени функции. Към екраните се подава динамично съдържание, което се генерира от компютърен алгоритъм.

 

Първият режим е свързан със сигнал, получаван регулярно от камера на живо и система за проследяване на движението (motion tracking). През определен интервал от време кратък запис от видеонаблюдението се качва на някои от екраните, като всеки от тях е “уловил” един или няколко минувачи. Така голямото “екранно тяло” ще изглежда съставено от множество други по-малки фигури, рефлектирайки “пулсът” на града.

 

Вторият режим е вграждане/добавяне на временно запазени кратки записи от последните 24 часа. Те ще бъдат организирани динамично посредством специален алгоритъм, определящ реда в зависимост от данни, свързани със самия град – например температура, качество на въздуха или други публично достъпни онлайн бази от данни. В този режим мултимедийната скулптура изследва влиянието на града и средата върху нас в артистичен контекст.

 

Двата режима за генериране на екранно съдържание работят синхронно в изграждането на една хомогенна визуална среда.

 

 

Програма „Навън" ще финансира проекта с 81 100 лв., а LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства. Предложението трябва да премине съгласувателна процедура с Министерство на културата,  Националния институт за недвижимо културно наследство и направление „Архитектура и градоустройство" в СО, преди да бъде внесено за одобрение от Столичен общински съвет.

 

 

Доц. д-р Венелин Шурèлов (1977, България) е завършил "Сценография" в Националната художествена академия, България - PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА (2008). Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest - Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009). Съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и артгрупа "Via Pontica" (2002 - 2005).


Венелин Шурелов е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са: "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), Orthoman (2009), Tabula Rasa (2010), "Стрелбище" (2012), "Ротор" (2016) - представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира киберлекцията Man Ex Machina, а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията Post-Everything, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.


Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арттеория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни изложби и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.


Живее и работи в София.

 

www.subhumantheatre.com

 

 
още от Новини

още от АРТ