СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Инвеститор се отказа от Балнеоложки комплекс в парка на резиденция "Лозенец"
 Facebook

Инвеститор се отказа от Балнеоложки комплекс в парка на резиденция "Лозенец"12.08.2020 / 16:44 - CityBuild.bg

Той смята да предостави парцела на Министерството на отбраната срещу обезщетяване.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

След като разбра за инвестиционните планове на територията на резиденция „Лозенец“ във връзка с допускане на изготвяне на ПУП-ИПРЗ за имот, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов настоя пред Столична община и Направление "Архитектура и градоустройство" за провеждане на обществено обсъждане за бъдещето на терена. Първият етап на обсъждането, на което беше представена визията на инвеститора, се проведе на 31 юли и "там гласът на гражданското общество беше ясно чут", казва днес Павлов и допълва, че в петък е получил уведомление от инвеститора, който е взел решение за провеждане на апреговори за предоставяне на парцела на Министерството на отбраната срещу обезщетяването му. По тази причина районният кмет отменя и предвидения по-рано втори етап от обсъждането.

 

 

Припомняме, че имотът от 2 800 кв. м е частна собственост, въпреки, че е част от парка на държавната резиденция "Лозенец". Предвиждаше се на мястото да бъде изграден балнеоложки комплекс. От Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" към Министерството на отбраната (която стопанисва резиденция "Лозенец") са оспорили в съда собствеността на частната компания, но са загубили делото преди години. Сега те имат възможност да обезщетят собственика, като си върнат собствеността или тя бъде прехвърлена на общината.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

"Бих искал искрено да благодаря на инвеститора за проявената социална чувствителност и гражданска позиция и заявявам, че в рамките на правомощията си и на закона бих съдействал случаят да се разреши в интерес на всички", казва още районният кмет.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано