СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат промени в законите за управление на ваканционни имоти в курортите
 Facebook

Искат промени в законите за управление на ваканционни имоти в курортите21.10.2020 / 15:52 - CityBuild.bg

Писмо до институциите изпратиха инвеститори, управляващи компании и собственици.

 

Молба за спешни промени в Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ и други закони, засягащи управлението и поддръжката на т.нар. жилищни комплекси от затворен тип в курортни зони отправиха от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/, Българската инвестиционно строителна асоциация за красива България  /БИСА/, Камарата на строителите в България /КСБ/ и Съюзът на собствениците Слънчев бряг /СНЦ/. Отвореното писмо е до премиера, МРРБ, Министерството на правосъдието и Министерството на туризма.     

 

       

 

Според организациите, над 70% от сградния фонд, бази и съоръжения по Българското Черноморие и спа и зимни планински курорти не са хотели (въпреки, че изглеждат и по-добре и с повече екстри), а ваканционни сгради от затворен тип, и по-скоро те определят облика на туристическите ни зони. Има негативен процес в системата на управление и поддръжка на тази база, дължащ се на смесената собственост и липса на адекватно законодателство за този нов модел туристически обекти, а едно от нещата, до които води този хаос, е овехтяване на територии и озеленяване, фасади и база, и в крайна сметка ниска категория.

 

Сред многобройните причини за проблемите в управлението на ваканционни комплекси в курортните зони са, че обектите са с богата инфраструктура и поддръжката е нужна  целогодишно, че няма контрол на състоянието и вида на сгради и територия от общината, налагане на глоби, санкции и система за задължаване на собствениците за козметична реновация на всеки 10-15 години, предвид външния ефект върху облика на националните курортни зони.

 

Сред основните последствия от проблемите в управлението на ваканционни комплекси в курортните зони са спад в нивото на услугите, състоянието на сградите и цените на имотите, пустеещи територии и рушащи се съоръжения, морално и технически остаряла база, рушащи се фасади, неподдържани територии и зеленина, нерегламентирано поставяне на реклами и съоръжения по фасади и територии. 

 

„С участие на професори доктори по право, юристи и адвокати с опит в практиката сме подготвили конкретни изменения в закони, които да защитават максимално правата на контрагентите в затворените комплекси. Молим за сформиране на работна комисия с представители на МРРБ, Министерството на правосъдието, Министерството на туризма, представители на общините в курортните зони, която да разгледа предложенията ни и те да залегнат в една бъдеща, по-сигурна и усъвършенствана законодателна уредба. Изразяваме готовност за съдействие от наша страна и за участие в официална среща и дебати, както и във всякакви форуми, дискусии, медийни дискусии, кръгли маси, обществени обсъждания, работни комисии и други подобни. Зад тези предложения заставаме като асоциация БИСА на водещите компании в сектора. Като част от успешно работещ бизнес, ние не желаем помощи или безлихвени кредити, за да успеем да преодолеем настоящата и бъдеща рецесия в сектора. Молим единствено за една по-усъвършенствана законова рамка, а останалото сами ще го направим, за да спечелят като цяло обществото и държавата", казват организациите.

 

Отвореното писмо вижте тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано