СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Историческият развлекателно-образователен парк край Варна отваря през юни
 Facebook

Историческият развлекателно-образователен парк край Варна отваря през юни07.02.2019 / 13:23 - CityBuild.bg

Той ще предлага пътуване назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.

 

Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от Варна до село Неофит Рилски, Исторически парк ще предлага пътуване до 10 000 години назад във времето. На място ще бъде пресъздадено случилото се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през историята на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.

 

 

Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури. Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите. Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. За допълнително изживяване ще бъде създадена детска зона, кино салон и сувенирен магазин с автентични български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото и много други.

 

 

Идеята за създаването на Историческия парк е моя и се роди през 2011 година. Основната цел е с ИП да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а аз съм повече от щастлив от това“, казва Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на „Исторически парк“ АД и инициатор на проекта.

 

Работата по Исторически парк е започнала преди повече от осем години, а от момента на планирането досега са включени над 4000 души, сред които български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци. Използваните материали са автентичните за епохите камък, дърво, мрамор и керамика, казват създателите на парка.

 

 

Атракционът се изгражда поетапно, като през 2016 г. отвори пилотен исторически комплекс „Неолитно селище“ в близост. Планира се целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 година, като в момента тече изграждането на първата фаза – халколит, неолит и траки и зона за почивка с езера, която ще приключи през пролетта и паркът ще бъде открит на 22 юни.

 

 

 

 

 

 

 

Достъпът до обекта ще става с входна такса или с различни нива на клубни карти, като за момента са пуснати в лимитирани серии „Златна карта“ и „Семейна карта“, които дават ценово предимство на българските им притежатели за 10 години напред.

 

Освен изграждането на мащабния актракцион, дейностите се разширяват и във вече издадените над 100 броя комикса, илюстровани книжки и енциклопедии за деца и възрастни, които целят запознаването с българската история по приятен и забавен начин. Книжките са преведи на над 7 чужди езика.

 

 

Вижте подробности в сайта на парка тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано

още от Любопитно