СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Избраха най-хубавите къщи на България
 Facebook

Избраха най-хубавите къщи на България19.12.2008 / 10:23 - citybuild.bg

В оспорваната борба се състезаваха редица елитни архитектурни проекти.

 

Проектът на арх.Васил Китов – църквата ,,Константин и Елена” в гр.Одрин получи  две награди на Националния преглед на българската архитектура и Софийския архитектурен салон “Къщата”, приключили вчера. 

Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България връчиха на автора плакет и парична награда.

Вторият  приз
, на стойност 5000 лв.,  бе връчен от министъра на културата Стефан Данаилов. 

Награди
от  Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в България получиха също и проектите за  многофункционална офис сграда на бул.”Сливница” в София, стадион в гр.Мездра, Централна жп.гара - Пловдив, жилищна сграда в кв."Малинова долина" и др.

На церемонията в  Централния дом на архитекта в София вчера награди получиха и  архитектурни обекти, които са били реализирани през последните две години. Те са селектирани и оценявани от жури с председател арх. Богдан Томалевски и проф. арх. Евлоги Цветков.

Големият брой номинирани проекти бяха разделени в няколко категории, а някои от тях бяха наградени еднолично от спонсорите на събитието.    

На церемонията бяха раздадени и награди за архитектурна книжнина. Победителите бяха избрани от жури с председател проф.арх. Атанас Ковачев.  

Номинациите
на Софийски архитектурен салон ,,Къщата” бяха разделени в два раздела - реализации и проекти. В първия раздел наградени бяха – eднофамилна жилищна сграда местността ”Камбаните”  в София на арх. Борислав Богданов, еднофамилна жилищна сграда в Банкя на арх. Венета Кавалджиева и арх. Светлина Кастелова, къща в квартал "Горна Баня" на арх. Людмил Киров и арх. Калоян Колев и др.  

В раздел проекти наградени бяха еднофамилна жилищна сграда край Варна, проект на арх. Александрина Ненкова, еднофамилна жилищна сграда с.Клисура - арх. Дарина Върбанова и др.  

Голямата награда на архитектурния форум от раздел проекти - "Кристална къща", и 500 лв., получи къща за гости в гр.Банкя на арх. Адриана Димитрова, арх. Ивайло Захариев и арх. Мирослав Драгнев.  

От раздел проекти голямата награда отиде при еднофамилна жилищна сграда ,,Box House” – кв. "Лозенец" на арх. Теодора Лиловска и арх. Владимир Срадков.  

Наградата на КАБ-РК София получи еднофамилна жилищна сграда в м.Камбаните на арх. Борислав Богданов. Проектът на арх. Богданов бе отличен и с награда на името на арх. Христо Христов.  

Наградата на Сдружение “Софийски архитекти” -  авторска пластика, за реализация и проект от Националния преглед на българската архитектура, раздел Жилищни сгради,  получи  ,,Глинената къща", в с.Баня на арх. Кирил Кирилов и арх. Димитър Шекеров. 
 
Тихомир Игнатов

 

 
още от Новини

още от Страната