СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изложба ще покаже малки градски пространства в Токио
 Facebook

Изложба ще покаже малки градски пространства в Токио09.10.2020 / 12:30 - CityBuild.bg

Съпътстващ форум ще търси допирни точки на добри и лоши практики между японската столица и София.

 

 

Измежду токийските релси, магистрали, мостове и небостъргачи са закътани пространства, които приютяват ежедневните занимания на местните жители. Изложбата „Мрежи от независими пространства: Токио" разказва за общи градски пространства за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детска игра, клубове и квартални общности в най-големия метрополис в света. Тя рисува един слабо познат образ на Токио, като представя архитектура, ползване, поведение и управление на единични примери и мрежи от независими пространства.

 

Идеята за независимост или де-институционализация на споделени занимания и общи пространства се развива от Иван Иллич, Анри Льофевр, Елинор Остром и техни съмишленици и последователи. Днес независимите пространства в градовете са практически израз на теоретичните идеи от началото на ХХ век. Тези места са както спонтанни, така и целенасочено търсени. Те се открояват ясно в Европа след финансовата криза през 2008г., когато млади архитектурни колективи се ангажират с политически, икономически и социални програми. Техните проекти включват споделени кухни, споделени библиотеки, алтернативни кина, експериментални училища, които са платформи за директно общуване и споделяне на знания и ресурси между хората.

 

Подобни процеси се наблюдават и в Югоизточна Азия. Например земетресението и цунами в Тохоку през 2011г. провокира реакцията на архитектурната общност в Токио, като обединява студия, университети и строители в инициатива за алтернативи на институционалния подход за възстановяване на района след бедствието. Така независимостта или де-институционализацията на общи пространства се доказва като устойчив модел за обединяване на хора със споделени интереси.

 

Изложбата ще бъде открита утре (10 октомври, събота) в 16.00 часа в парка „Заимов", като външна инсталация - част от 31-те Дни на японската култура в България. Форум с представители на независими пространства и проекти в София ще търси допирни точки на добри и лоши практики между Токио и София. Той ще се проведе на 17 октомври (неделя) на мястото на изложбата. Каталог, който документира изследването, ще бъде представен при закриване на изложбата.

 

Осемнадесет изометрични скици на ръка показват поведението на различните пространства и на хората в тях.

 

„Мрежи от независими пространства" е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 в лабораторията на професор Йошихару Цукамото в Токийския институт по технологии. Изследването е завършено през лятото тази година заедно с илюстратора Виктория Паева, архитект Антон Керезов и архитект Вероника Бонева.

 

 

Организатори на събитието са Сдружение "Трансформатори" и Посолството на Япония в България.

 

Събитието във Фейсбук

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно