СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Какво е да работиш нависоко
 Facebook

Какво е да работиш нависоко12.08.2019 / 15:34 - CityBuild.bg

Кранист, багерист, заварчик - колко от вас са искали да работят това, като пораснат?

 

 

Не е новина, че най-желаните професии за днешните деца се разминават с търсенето на бизнеса. Учениците мечтаят да работят в областта на високите технологии, да са банкери и поп звезди. Професии, за които липсват кадри, изпадат от учебните програми, превръщайки се в още по-непопулярни специалности, които от своя страна пък стават все по-търсени.

 

Кога за последно сте чули някой да казва колко е щастлив, че е оператор на съоръжения на обект? Нека ви запознаем с такъв човек. Това е една дама от компанията „Артстрой 1 Кънстракшън" ЕООД, избрала професията на кранист.

 

Христина Колева е родена в с. Обручище, Старозагорско, и като дете мечтаела да кара влак. Разказва, че работи с кранове от 10 години и за нищо не би сменила професията си.

 

 

 

Какво е да бъдеш кранист?

 

Адреналин. Рискова работа е, отговаряш за десетки животи на строителната площадка. Работата е свързана с голяма концентрация и огромна отговорност. Колегите ми се шегуват, че имам няколко чифта очи. С едните следя положението на крана, а с другите - хората на обекта. Защо го работя ли? Защото така усещам живота. Отвисоко светът изглежда по-хубав.

 

Какъв е кранът, който управляваш?

 

Кранът е съоръжение, което премества тежки обекти вертикално и хоризонтално. Издига се с изграждането на етажите на блока. Кранът, който аз управлявам, се нарича кулокран с горно въртене - задвижвам го с дистанционно управление. Товароподемността му е 2,5 тона, а височината - 50 метра. Понякога се налага да съм на самия кран, понякога - между хората на обекта.

 

Кулокран през май тази година на строителната площадка при блок „Перла 8", който „Артстрой 1 Кънстракшън" изгражда в момента.

 

Ежедневно работиш със съоръжение с повишена опасност. Не те ли е страх?

 

Трябва да има страх. Страхът те прави предпазлив и те пази жив. Но няма място за паника. Оставям проблемите си долу на земята и се качвам.

 

Ако обстоятелствата бяха попречили да станеш кранист, каква щеше да бъдеш?

 

Кранист.

 

Какво би променила?

 

Да има повече специалисти, с които да запълним нишата на опустяващите професии. Българчетата не искат да оперират с машини, да са зидари или стругари например, затова се налага фирмата ни да търси майстори от Молдова и други страни, с които да запълним нуждите на кадри.

 

Какво ще посъветваш младите, на които им предстои да обмислят своето професионално бъдеще?

 

Да не разглеждат професиите като добри или лоши, защото действителността никога не е само черна или бяла - всичко има своите предимства и недостатъци. Нека младежите да разберат, че освен работа като програмисти и поп изпълнители, имат пред себе си толкова много възможности. Някои от тях може би не звучат така престижно, но могат да са толкова интересни! Работата запълва по-голяма част от нашия живот, затова е важно да ни носи удовлетвореност и да я изпълняваме със страст. Не можеш да си добър и отдаден в нещо, което не харесваш.

 

Кулокран при „Перла 8" към юли 2019 г.

 

Поради липсите на подготвени специалисти за професии като кранист, багерист и заварчик строителните фирми се конкурират и се принуждават да ги привличат чрез по-високо заплащане. Подобни позиции в днешно време са добре платени, а според кариерните специалисти и ще продължават да бъдат все повече, тъй като и все по-трудно ще се намират подготвени кадри. Друга причина е, че тяхната работа не може да бъде изместена и управлявана от машини. От няколко години насам проучванията сочат, че най-нужните професии за българския бизнес вече не са инженерите и програмистите, а именно такъв вид специалности.

 

„Отдавна е настъпило времето, в което образователната ни система трябва да се преразгледа така, че да е по-близо до нас - бизнеса, и да проговори на езика на младите. Крайно е необходимо да отговори на техните интереси и нашите търсения. Позитивни сме обаче, че бъдещето, ако не розово, то може да бъде по-ясно. „Артстрой 1 Кънстракшън" поемаме инициативи и не спираме да търсим по-тясно сътрудничество с ръководствата на училища и браншовите камари в страната, за да предоставим възможности за реализация и практика на ученици и студенти", заявяват от компанията.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Интервюта