СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Камбаните" с ново осветление, табели и почистен бетон
 Facebook

"Камбаните" с ново осветление, табели и почистен бетон12.02.2018 / 14:45 - CityBuild.bg

Архитектурният монумент до столичния кв. "Младост" бе обновен по проект на СПАСИ СОФИЯ.

 

Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи почистване на част от бетонните постаменти, възвръщайки първоначалния им вид; възстановяването на художественото осветление на високия паметник; замяната на старите ламаринени кошчета с нови бетонни, подхождащи на бетонния монумент; изработване на нови знамена; поставянето на информационни табели, които да дават повече данни за мястото на посетителите на парка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Монументът Камбаните е издигнат през август 1979г. като част от първата асамблея, организирана в новосъздадения Международен парк на децата от света. Събитието позволява на деца от различни държави да творят заедно и да опознаят културата на останалите държави-участнички. Заради големия си успех асамблеята се превръща в редовно събитие, като най-голямата асамблея през 1989г. събира деца от 135 държави. В последните 30 години паметникът и паркът около него са занемарени. Изключение е дарението на "Главболгарстрой", които през 2012г. облагородяват инфраструктурата в района, както и някои елементи от монумента.

 

 

Инициативата на Спаси София се заражда в края на 2016г., а през изминилата 2017г. печели подкрепата и на Столичната община. Така с общи усилия са предприети стъпки към цялостното облагородяване на Камбаните, като освен дейности по освежаването на парковата мебел и на външния вид на монумента, са предприети и събития за популяризирането на мястото. Организирани са 3 обиколки с гид - т.нар. Камбаните тур, провежда се и дискусия за състоянието и бъдещето на монумента в Чешкия културен център, партньори на проекта. Цялата информация за дейностите по проекта и за историята на Камбаните пък е събрана в един документ - Пътна карта за Камбаните 2017г. Останалите партньори по проекта са Италианския лицей в Горна баня - стопанин на обекта, както и Район Панчарево.

 

Проектът продължава и през 2018г. с нови дейности и събития, като например обновяване на табелките под всяка камбана, както и още организирани обиколки Камбаните тур, включително на английски език. От Спаси София се надяват това сътрудничество между неправителствената организация и общината да послужи за пример на все повече граждани и организации да се включат в опазването на културно-историческото наследство в София.

 

 
още от Новини

още от София