СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
СО ще кандидатства за обновяване на историческата част на Борисовата градина
 Facebook

СО ще кандидатства за обновяване на историческата част на Борисовата градина22.10.2020 / 18:20 - CityBuild.bg

Едва след одобрение на идейния проект ще бъде разработен технически - с конкретни детайли.

 

Столичната община ще кандидатства пред ОПРР с проект за възстановителни дейности в историческата част на Борисова градина - между  бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бул. „Цариградско шосе", къпалнята „Мария Луиза" и стадион „Българска армия". Това беше одобрено днес от Столичния общински съвет.

 

 

Дейностите са съобразени със статута на парка като резерват и се съгласуват с НИНКН. Идейният проект включва нова ВиК мрежа и отводнителна система и ремонт на алейната мрежа. Ще бъдат обновени и допълнени осветлението, пейките и видеонаблюдението. Ще бъдат възстановени знакови места като Езерото с лилиите (вкючително фонтанът в него и пространството около него). Обновяване ще има и на Алпинеума, както и в зоната около Патешкото езеро. Проектът предвижда още ремонт на тоалетната между читалнята на открито и Маймунарника, както и изграждане на зелен пояс с над 25 000 храста и над 60 дървета, който да изолира парка от бул. „Цариградско шосе".       

 

На по-късен етап с финансиране от общината е предвидено и възстановяване на художествена украса в автентичен вид по архивни снимки на чешмата с мечката и пингвините, чешмата с маймунката, фигурата на къпещото се момиче, пластиката на Орфей при лятната естрада, скулптурната украса жерави на островчето в езерото с патиците, чучурите с форма на лъвски глави при водната площ на Братската могила и козлето при детската площадка. Засега ще бъдат ремонтирани чешмите в зоната.       

 

Индикативната стойност на проектното предложение възлиза на 10 330 000 лева, от които 9 000 000 е безвъзмездната финансова помощ. Предвижда се при одобрение на проекта обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на инженеринг, а възстановяването да бъде извършвано на етапи.

 

От страна на опозицията имаше остра реакция за това, че все още няма одобрен ПУП на Борисовата градина, че няма гаранции да не се повтори случаят със забавянето на ремонта на Западен парк, че изпълнението на проекта ще е на инженеринг, че не е необходимо засаждане на зелен пояс от храсти и дървета и че не са ясни количествено-стойностните сметки. Според опозицията, има неясноти във връзка с настилките, осветителните тела, парковата мебел и други.

 

Според управляващите, това е текущ ремонт, като идейният проект е коментиран с екипа, който работи по проекта за ПУП на Борисовата градина. Идеята била ремонт на алейната мрежа, която в голямата си част е амортизирана, като нямало да се правят промени в нея. А детайлите, свързани настилките, осветлението, видеонаблюднение, парковата мебел и засаждането на зеления пояс щели да бъдат предмет на следваща стъпка при одобрение на проекта от Оперативна програма „Региони в растеж", обявяване на обществена поръчка и изработването на технически проект.  

 

Вижте още тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано