СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Катар има интерес за вложения в транспортната инфраструктура
 Facebook

Катар има интерес за вложения в транспортната инфраструктура18.05.2015 / 16:42 - citybuild.bg

Страната се интересува и от инвестиции и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.

 

Това заяви шейх Фейсал бин Сауд Ал Тани, ръководител на направлението за бизнес развитие на Катарската инвестиционна агенция. Представители на агенцията разговаряха днес с премиера Бойко Борисов и министри от правителството, които са на официално посещение в Доха. Предстои и посещение на катарска делегация в България за проучване на конкретните възможности за развитие на пристанище Варна.

 

Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, стана ясно по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани. „България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици. След предсрочното закриването на първите 4 енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС, България взе решение да изградим нов модерен реактор от най-ново поколение, за да задоволим енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрием най-високите екологични критерии“, подчерта Борисов.

 

Премиерът обясни, че България има подписано споразумение с американската компания Уестингхаус за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор. От своя страна шейх Ал Тани изрази интерес за енергийната стратегия на България и поиска да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

 

Борисов и Ал Тани разговаряха и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България. „За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап“, заяви Бойко Борисов. Двамата се обединиха около менението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както между България и Катар, така и за Европейския съюз.

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна с министъра на общините и градското планиране на Катар шейх Абдулрахман бин Халифа бин Абдулазиз Ал Тани. Министър Павлова постави въпроса за трудностите, които срещат българските компании при кандидатстването на търгове и невъзможността да спазят част от специфичните изисквания на документацията. Тя увери колегата си в желанието на наши строители и производители да стъпят на местния пазар. Обсъдена беше възможността български компании да бъдат привлечени в изпълнението на амбициозните строителни проекти във връзка с домакинството на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г. Постигната беше договорка до България да стига информация за предстоящите онлайн търгове чрез посолството ни в Доха и по този начин нашите компании да имат възможност за избор. 

 

 

Лиляна Павлова се срещна и с и.д. изпълнителен директор на катарската държавна компания за инвестиции в недвижими имоти „Катари диар" Мохамад бин Али Ал Хедфа и с новото ръководство на дружеството. Компанията е специализирана в инвестиции в търговски площи, търговски центрове, бизнес площи и в изграждането и управлението на жилищни комплекси. Министър Павлова представи на катарската страна потенциални терени и обекти с възможности е публично-частно партньорство и бизнес-партньорства. Постигната беше договорка за размяна на конкретна информация с цел бъдещи проучвания и посещения на място.

 

 

 

 

 

По време на посещението министър Ивайло Московски проведе двустранни срещи с министъра на информационните и комуникационните технологии Хеса Ал Джабер и с министъра на транспорта Джасем Сейф Ахмед ал Сулейти. В областта на транспорта министър Ивайло Московски представи подготвените за предоставяне на концесия обекти от транспортната инфраструктура, като обърна особено внимание на възможностите, които предлагат българските летища и пристанища. От катарска страна проявиха интерес към пристанище Варна, като двете страни се договориха катарски специалисти да посетят пристанището и да се запознаят на място с неговите възможности.

 

 

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инвестиции в страната ни на среща днес с катарския министър на икономиката и търговията Н.пр. Шейх Ахмад бин Джасмин бин Мохамад. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на икономическото сътрудничеството и нарастване на взаимната търговия между двете страни. Министър Лукарски заяви, че за страната ни представлява интерес участието на наши инженерингови и строителни компании в предстоящи мащабни инфраструктурни проекти в Катар. Според министър Лукарски катарски компании биха могли да реализират инвестиции у нас в сферата на инфраструктурата, недвижимите имоти, земеделието и туризма. По-конкретно министър Лукарски представи на своя колега проекта за концесиониране и развитие на летище Стара Загора, възможностите на икономическа зона „Тракия“, както и на Национална компания „Индустриални зони“. Катарският му колега Шейх Ахмад бин Джасмин бин Мохамад прояви интерес към проектите и пое ангажимент катарската страна да ги проучи подробно.  

 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от EuroBuild