СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кметът на Пловдив ще ръководи съвета за развитие в Южен централен район
 Facebook

Кметът на Пловдив ще ръководи съвета за развитие в Южен централен район21.01.2021 / 18:00 - CityBuild.bg

Населените места от 5-те области в района получават около 16% от новата Програма за развитие на регионите.

 

Населените места в Южен централен район за планиране ще получат около 16% от целия ресурс на инструмента за интегрирани териториални инвестиции по новата Програма за развитие на регионите /ПРР/ в периода до 2027 г. Ресурсът включва и по 10% от бюджетите на останалите европейски програми, за да се изпълняват комплексно проектните намерения без делене на общините на градски и селски. Пловдив, като център на растеж в района, ще получи финансиране и по мярката за градско развитие на новата ПРР, като заедно с Бургас и Стара Загора ще бъде включен в обособен клъстърен бюджет за изпълнение на инвестиционни проекти. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова по време на първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което се проведе онлайн. Членовете избраха за председател на съвета кмета на община Пловдив Здравко Димитров, а за заместник-председател бе гласувана кандидатурата на кмета на община Кърджали Хасан Азис.

 

Зам.-министър Николова отбеляза, че Регионалните съвети за развитие ще имат важна роля при преселекцията на проектите с европейско финансиране и изпълнението на интегрираните мерки, свързани със спецификата на територията. „Поставяме фундаментите за прилагането на новия модел на регионалната политика. Заедно и в партньорство трябва да работим за намаляване на дисбалансите на териториите, както междурегионално, така и вътрешно регионално", посочи Деница Николова. Регионалните съвети за развитие са стъпка в посока децентрализацията при управлението на европейските средства, а чрез укрепването на капацитета им, в бъдеще, ще се търси възможност за поетапно делегиране на повече отговорности, включително цялостно управление на процеса по изпълнение на проектите с европейско финансиране, коментира тя. „Развитието на регионите и териториите трябва да обхваща комплексно всички източници на финансиране, за да намаляваме дисбалансите", подчерта регионалният заместник-министър.

 

Деница Николова напомни, че новост в изпълнението на програмите в програмния период до 2027 г. са интегрираните териториални инвестиции на национално ниво, което означава, че инвестиционният процес трябва да бъде съобразен с нуждите и спецификата на територията, както и с позицията на ръководствата на малките, по-големите населени места и населението. Така ще се търси най-правилният баланс по отношение на инвестициите, които ще се изпълняват в района. Основен принцип в новия подход е партньорството, а всички заинтересовани страни трябва да бъдат въвлечени при идентифицирането на проектите.

 

„Ролите и функциите на регионалните съвети за развитие не са маловажни при избора на инвестициите с европейско финансиране и ще разчитаме на сътрудничество и отговорност, защото от решенията ще зависят инвестициите по всички европейски програми, както и тези за трансгранично и транснационално сътрудничество", каза още заместник-регионалният министър. „Предстои ни важна задача за развитието на територията на страната и районите. Трябва да мислим комплексно и със стратегически поглед, а не само от призмата на собственото си населено място, община, област. От нашите решения ще зависят бъдещето и стандартът на живот на хората", отбеляза още зам.-министър Николова.

 

 
още от Новини

още от Страната