СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци откриха в Пловдив
 Facebook

Компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци откриха в Пловдив03.12.2020 / 14:36 - CityBuild.bg

Тя е изградена в Северна индустриална зона.

 

Компостиращата инсталация ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно и ще произвежда близо 7 000 тона компост, с който ще се облагородява зелената система на града. Това ще спести от отчисленията за депониране милиони левове, които общината ще инвестира в т. нар. кръгова икономика и зелени политики. Един от важните ефекти от въвеждането в експлоатация на новата инсталация е, че ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им.

 

 

Общата стойност на проекта е 9 млн. лв. Площадката за компостиране заема 32 декара, на които е разположена цялата необходима инфраструктура – площадка за компостиране, административна сграда, технически сгради и транспортни връзки. 10% от депонираните отпадъци са от листна маса и биоразградими продукти, които се събират при поддържането на обществени площи, паркове и градини, дворовете на училища, детски градини, здравни заведения, административни сгради и др., както и от домакинства в кв. „Прослав“ и „Коматево“. Събраните разделно и обработени отпадъци ще се използват за производство на висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на Община Пловдив. Очаква се, че ще се произвеждат около 7 000 тона на година.

 

 

Новото съоръжение ще се управлява от общинското предприятие „Паркове и градини“. „Тук ще работят 12 души, които предстои да бъдат обучени за работа с новата техника“, обясни директорът на предприятието Веселин Козарев.

 

 

Проект „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ и от държавния бюджет.

 

 
още от Новини

още от Страната