СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кремиковският манастир ще има ново крило и работилници
 Facebook

Кремиковският манастир ще има ново крило и работилници17.10.2019 / 14:39 - CityBuild.bg

В рамките на проекта ще бъдат реставрирани стенописи в средновековна църква „Свети Георги” и ще бъдат консервирани археологически структури.

 

Фонд за устойчиви градове одобри финансиране на първия проект за туризъм и културно наследство за София, който ще бъде реализиран с финансов инструмент и с безвъзмездна помощ по ОПРР. Основната цел на проекта е създаването на цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовни ценности с природните забележителности. Чрез реализацията на проекта ще се повиши привлекателността на мястото, ще се създадат материални условия за разширение на настоящите функции на манастира и превръщането му в духовен център за Софийска област, ще се популяризира не само Кремиковския, но и другите манастири от Софийската Света гора.

 

 

В рамките на проекта ще бъдат реставрирани стенописи в средновековна църква „Свети Георги”, ще бъдат консервирани археологически структури, ще бъде изградено Северно манастирско крило с обособен информационен център „Софийска Света гора”, както и манастирски работилници, популяризиращи традиционните за манастира занаяти. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания до манастира и археологическите разкопки и музея.

 

 

Предвиждат се възможности за вероучение и запознаване с християнската вяра чрез провеждането на безплатни летни лагери за деца и младежи и беседи по вероучение, музика и изкуство. Предвижда се хора в тежко емоционално и психическо състояние да намерят помощ, като получават безплатен престой и храна в манастира.

 

 

Проектът „Кремиковският манастир - духовният център на Софийска Света гора” е с одобрено финансиране 1 562 266 лв., от които 921 737 лв. са съфинансиране по ОПРР.

 

 
още от Новини

още от София