СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Спа курортите и хотелиерският бизнес с достъп до еврофинансиране
 Facebook

Спа курортите и хотелиерският бизнес с достъп до еврофинансиране20.10.2020 / 12:26 - CityBuild.bg

То ще бъде за инфраструктурни проекти в партньорство с най-малко три заинтересовани страни.

 

Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на регионите" 2021-2027 г. Това съобщи вчера в Сандански заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която се включи в кръгла маса на тема „Българските балнеокурорти - устойчиви европейски здравни дестинации".

 

Ресторантьори и хотелиери, като и представители на бизнеса, ще могат да изпълняват различни типове дейности и мерки в подкрепа на икономическия сектор и повишаване на стандарта на живот и доходите в регионите. Проектите трябва да включват комбинация на различен тип мерки - изграждане на съпътстваща инфраструктура, облагородяване на околните пространства, мобилност, свързаност, достъпност до самите балнеокурорти.

 

Заместник-министърът напомни още, че в страната няма да има населени места без достъп до еврофинансиране, така че всички туристически общини ще имат възможност за изпълнение на проекти, включително и коопериране на туристически организации между градски и селски общини. 

 

 

Освен инвестиции в инфраструктура, икономическият сектор в туризма ще получи подкрепа за лесен достъп до нисколихвени кредитни линии, грантове и др. Браншът ще може да разчита и на средства в подкрепа на рекламата и популяризирането на природни забележителности, както и линия за обучение и подготовка на кадри за различните туристически обекти.

 

В новия програмен период освен културния туризъм, на фокус ще са и социалният и здравен туризъм, които също ще получават европейско финансиране. Заложена е и възможност за реализиране на нова инфраструктура за домовете за стари хора. 

 

Средствата, с които ще разполага програмата, са около 1,483 млрд. евро, като към тази сума ще се добави и национално съфинансиране. Очаква се още от средата на следващата година по програмата да може да се кандидатства с проекти.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано