СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кувейтски шейх ще строи вилно селище в Рударци
 Facebook

Кувейтски шейх ще строи вилно селище в Рударци12.04.2010 / 14:02 - citybuild.bg

На 8 декара терен в полите на Витоша арабите ще построят 35 къщи. Инвестицията е за 35 млн. евро.

 

Сделката е осъществена чрез регистрираната в България фирма "Юниестейд" от името на премиера на Кувейт шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах. Според шефа на камарата на инженерите в Перник Цветко Тужаров, който е посредник на грижещата се за кувейтските инвестиции фирма, това е първият купен от емирството терен у нас.

 

Върху поляните в южния склон на Витоша ще се строи вилно селище с 35 еднофамилни къщи. Те са предназначени за богати бизнесмени от Кувейт, които ще почиват и ще карат ски в България. По проект се предвижда да има КПП на входа и административна сграда за обслужващия персонал. Теренът е избран заради близостта му до Витоша и до София, както и заради минералните извори.

 

Работните проекти за новото селище са одобрени, единственият проблем за започване на градежа и за издаване на разрешително за строеж от Община Перник е липсата на предварителен договор с ВиК за захранване с вода на селището, поясни зам.-кметът Михаил Михайлов. В момента се върви към споразумение между фирмата на арабите и ВиК-Перник за реализиране на съществуващ от години, но неосъществен проект за допълнително водоснабдяване на драгичевската махала "Рударска" от централния водопровод на Перник. Средствата за осъществяването на този воден проект обещават от кувейтската фирма.

 

 

Това ще е второто ваканционно селище в южния склон на Витоша. Преди време край село Кладница бе изграден "Делта хил". Върху 400 дка вече са построени 306 къщички. Повечето от тях са изкупени.

 

 

 
още от Новини

още от Страната