СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Къща за наблюдение
 Facebook

Къща за наблюдение11.06.2018 / 13:29 - CityBuild.bg

И този проект на I/O архитекти беше номиниран за Български архитектурни награди. Той има и номинация за наградата "Мис ван дер Рое".

 

Къщата е разположена на малък хълм в най-високия ъгъл на село Медовина насред селскостопански район в североизточна България. Мястото се отличава едновременно с панорамни гледки и видимост отдалече. За да се засили ефектът и от двете, част от къщата е поместена в привидно сляп обем, приличащ на бастион, а дневната зона е качена нависоко върху него. Това допълва гледката до 360 градуса и едновременно с това осигурява ненарушаване на личното пространство в изцяло остъклената дневна.

 

 

 

Скатният покрив свързва геометрично горния обем с основата и внася сложност в пространството вътре, а преоразмерените стрехи осъществяват връзка с малката градина на покрива на основния обем и засилват левитиращия ефект от ефирната метална конструкция. Максимално стройните колони, носещи едрия покрив, са изпълнени от плътно стоманено сечение и са интегрирани в системата за остъкляване.

 

 

Единственият отвор отвън води до пещерообразното разпределително пространство на гаража / входна зала, което се намира в сърцевината на сградата.

 

 

Материалността на вътрешните пространства е доминирана от прецизно изработени по детайл обшивки, вградени мебели и тапетни врати от различни видове местна масивна дървесина (круша, череша, орех и акация за баните), което балансира грубостта и първичността на къщата и на заобикалящата я среда отвън.

 

Проектът беше номиниран в първото издание на Български архитектурни награди с мото „Българската архитектура като част от Европейската" с заедно с още два проекта - Дълга къща на лек наклон, и със Стара къща с бял бетон, която спечели специална награда. Проектите бяха селектирани от международен архитектурен борд и от международно жури, съставени от световни имена в архитектурата: британският архитект Йън Ричи /председател/ и членовете сър Филип Самин (Белгия), арх. Карем Язган (Турция), Паоло Бреша (Италия) и Шербан Тиганас (Румъния).

 

 
още от Новини

още от АРТ