СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Лифтът на Сопот
 Facebook

Лифтът на Сопот19.12.2016 / 13:27 - citybuild.bg

Детското жури го предпочете в конкурса "Сграда на годината 2016". В екстериора и интериора инсталациите са видими, а основните завършващи материали са естествени.

 

Комплексът “Лифт Сопот” се намира в Стара Планина. Проектант е арх. Невена Русева, Тектоника-Б, а изпълнител -Стройгрупа СВ-ЕМ ООД, Център Регион Груп ЕООД. Лифтът дава бърз и удобен достъп до Национален Парк Централен Балкан и е една от водещите дестинации за практикуване на парапланеризъм в света. Отправните точки на идеята за разполагане на подобен комплекс са съществуващият лифт и природните дадености на локацията. Концепцията е интеграция на нови функционални обеми към съществуващите, а целта е взаимодействието помежду им.

 

 

 

Комплексът включва лифт, басейн и кафене.  Обемът на кафенето започва от противотежестната кула и се завърта на 90° в посока север, за да не затваря гледката към планината. Чистото линеарно решение е разчупено благодарение на слизането във височина - линията на козирката на лифта изтича във високата част на кафенето. Тя от своя страна чупи и оформя основния обем.

 

 

Основната част на кафенето слиза на кота - 1,60m от тази на лифта. Така се оформя разположението на басейна, отваря се пространство за новата функция и се подчертава тази на лифта.

 

 

В екстериора и интериора инсталациите са видими, основните завършващи материали са естествени: омаслено дърво, сив камък, видим бетон, мазилка, а парапетите са изработени от конструктвни профили, които са горещо-поцинковани. Това завършва идеята за обработена индустриална визия.

 

Част от площадката, както и панорамните тераси са покрити с декинг от сибирска лиственица. От същия материал са изработени всички дървени фасадни обшивки. В интериора той се появява отново, в съчетание със стъклени тухли, видим бетон и неутрално оборудване от неръждаема стомана

 

 

 

 

 

Плоските покриви на кафенето и козирката на Лифт Сопот са използваеми и се превръщат в панорамни тераси с 360-градусова гледка, която дава пълна представа за динамиката на комплекса. Основният достъп към басейна и кафенето са две рампи от южната част. Сградите са заложени като семпли обеми, които отговарят на контекста на средата и изискванията на новата функция.

 

 

Всички използвани материали за строителните, довършителните работи, технологичното оборудване и обзавеждане отговарят на най-високите изисквания за качество и безопасност и са снабдени със съответните им сертификати. Дограмите са решени с алуминиева фасадна система ЕТЕМ Е-45 с прекъснат термомост, стъклопакетът е двубариерен с дебелина 24 mm и коефициент на топлопреминаване U=1,30 W/m2 K.

 

 

В комплекса е заложена аеробна пречиствателна станция, която да отговаря на необходимия обем. За подгряване на басейна се използват термопомпи въздух-вода, които да осигуряват постоянна температура в ефективен период на експлоатация април-октомври. Площадковото осветление е изцяло светлодиодно с цел енергоефективност в дългосрочен план. Зидариите са със занижен коефициент на топлопроводимост - 0,26. 

 

 

Източник: buildingoftheyear.bg

 

 
още от Новини

още от Любопитно