СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Roca London Gallery
 Facebook

Roca London Gallery21.10.2011 / 18:10 - citybuild.bg

Дни след като бе удостоена за втори път с наградата на Кралския институт на британските архитекти - Стърлинг, британския архитект Заха Хадид представи пред медиите Roca London Gallery.

 

На 13 октомври, в Лондон, студио Заха Хадид Архитекти и Roca бяха водещите фигури при откриването на Roca London Gallery, едно забележително пространство, както с фасадата си, така и с интериора, вдъхновение за които Заха Хадид, два пъти носител на наградата за архитектура Стърлинг казва, че е получила от стихията на водата като трансформиращ елемент, виновен за раждането на Roca London Gallery. Чрез визуалното възприятие, прецизност на изпълнение и контрол на детайла, Заха Хадид и нейният екип са търсили директното внушение за връзката между архитектурата на пространството в галерията и дизайна на продуктите за баня с марката Roca.

Мигел Анхел Мунар, старши управляващ директор Продукти за банята Roca, споделя: „От съществено значение е да имаме присъствие в град като Лондон, мерило за дизайн и иновации в световен мащаб. Лондон е също така от стратегическо значение за бъдещите ни бизнес дела, тъй като ни осигурява близост до нашите най-важни международни дистрибутори и клиенти. Тук, в Roca London Gallery, Заха Хадид е интерпретирала перфектно нашите ценности и философия по един крайно вълнуващ и осезаем начин."

„Очарователно взаимодействие между архитектура и природа". Така Заха Хадид обобщава резултата от работата си за Roca. Почеркът на Заха Хадид не може да бъде сбъркан. Още на пръв поглед, отвън, залата се отличава от околните сгради с овалните бетонни форми, които едновременно контрастират и се сливат с градската архитектура на Челси Харбър.

На пресконференцията при откриването, световнопризнатия британски архитект споделя, че през целия си живот е искала да реализира проект в този район на Лондон и най-накрая, мечтата ѝ се сбъдва, благодарение на Roca, които, през 2009 г., я канят да проектира Roca London Gallery. За този проект, тя е потърсила вдъхновение от водата в природата с желанието да пресъздаде усещането за поток в градска интериорна среда, а лавиците и осветителните тела да напомнят мехурите, които водата прави, разливайки се по пътя си.

Мебелите,  проектирани специално за залата, са в същата овална стилистика. Залата е разположена на 1100 кв.м., значителна част от които е обособена в свободни пространства. Цялостното усещане е по-скоро като в галерия на модерното изкуство, отколкото на изложбена зала. Продуктите с марка Roca са представени в сводести пространства с гладки, овални, лъскаво-бетонни стени, сякаш оформени от водните течения. Интериорът е забележителен, функционален и динамичен. Аудиовизуалното оборудване и осветление са последна дума на техниката. Благодарение на всичко това, посетителите могат да добият представа едновременно, както за историята на компанията и нейните най-значими постижения, така и за ценностите, заложени във всеки етап от дейността ѝ, а именно ангажимент към устойчиво развитие, особено към иновативност, дизайн, уелнес и пестене на вода. Това е четвъртата поред Галерия Roca и със сигурност най-впечатляващата.


Както и българската Експо Баня София, Roca London Gallery е предназначена да бъде нещо повече от изложбена зала. Отворена за широк кръг посетители, включително вещи в дизайна архитекти и търсещи модел за дизайн студенти, галерията има амбиции да осигури платформа за различни дейности като изложби, срещи, презентации, семинари и дебати, като условието е те да са в името на дизайна и значимите за Roca ценности.

 

 
още от Новини

още от АРТ