СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
13 многофамилни жилищни сгради са енергийно обновени в Мездра
 Facebook

13 многофамилни жилищни сгради са енергийно обновени в Мездра



20.02.2019 / 17:24 - CityBuild.bg

За всяка са изпълнени по 3 енергийно спестяващи мерки, което намалява топлинните загуби и снижава разходите средно с около 63-65%.

 

Община Мездра приключи енергийното обновление на 13 многофамилни жилищни сгради със 74 домакинства. Сградите преминават в енергиен клас „С“ с устойчиво потребление на енергийни носители. Годишно се намаляват и емисиите на парникови и вредни газове в атмосферния въздух с 343,8 тона/CO2, което пък подобрява качеството на околната среда в града.

 

В голямата си част сградите са 2-етажни, 3-етажни и 4-етажни, строени преди повече от 30 години със стоманобетонни плочи и единични тухли. Някои от тях са частично обновявани със сменена дограма на фасадите или положена изолация по външната повърхност. Отоплението им е с индивидуални газови котли, електричество и печки на дърва. Сега, освен с въведените мерки за енергийна ефективност, сградите са и с подобрен достъп на лица с увреждания.

 

 

Изпълнението на енергоспестяващите мерки се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата му стойност е 1 620 202 лв., от които 1 377 172 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 243 030 лв. - като национално финансиране. Строително-монтажните дейности са извършени от: ПСТ Груп ЕАД, ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ АД, Обединение „Екоинженеринг – Мездра“ и ИНЕРТСТРОЙ-КАЛЕТО АД, а строителният надзор - от ГИД-АРК ДЗЗД и СС-Консулт ЕООД.

 

 
още от Новини

още от Страната